Iată că a venit și mult așteptata vacanță de vară, și odată cu ea, am ajuns la mijlocul programului Supereroii Web, organizat de Codette cu sprijinul Ambasadei SUA. În ultimele 3 săptămâni, 25 de copii cu vârste între 10 și 16 ani, găzduiți de Mia’s Children, au avut parte de o grămadă de activități organizate de voluntarii Codette; dacă te îndeamnă curiozitatea să afli mai multe, atunci ești în locul potrivit!
Începuturile
Orice eveniment sau workshop în informatică are tradiții ce se urmează indiferent de context, locație sau tematică. Bineînțeles, Supereroii Web a respectat aceste cutume, astfel că în primele minute de la începerea primei lecții, participanții despachetau curioși goodie bag-ul oferit din partea Codette, unde piesa de rezistență a fost, fără îndoială, mulțimea de stickere cu supereroi realizate în tematica workshop-ului. Nu a durat mult până ce copiii și-au decorat laptop-urile și caietele cu stickere, intrând astfel în atmosfera evenimentului.
Vizualurile din cadrul evenimentului de pe postere și stickere au fost realizate cu accent pe diversitate și incluziune, astfel ca toți participanții să se regăsească în portretele supereroilor respectivi, gata să spargă bariere și să depășească orice obstacole.
Right click, open with…
Înainte de începerea propriu-zisă a lecțiilor de programare, voluntarii Codette au organizat două ședințe pentru exersarea unui vocabular tehnic în limba engleză, necesar pentru a naviga cu ușurință în cadrul lecțiilor de programare. Pornind de la cuvinte des folosite, cum ar fi browser, web page, refresh și folder, am avansat încet spre termeni mai complicați (path, source, default etc), punctând și elemente concrete dintr-o pagină web și însemnătatea lor în limba română (head, body, paragraph, table, ordered / unordered list etc).
Pentru fixarea cunoștințelor, participanții au avut parte de activități interactive, cum ar fi jocuri pe Kahoot, flash cards, dar și o fișă de lucru pentru a identifica în engleză elementele învățate dintr-o pagină web. La finalul acestor lecții, copiii au dobândit un vocabular cuprinzător din sfera informaticii, cu precădere domeniul dezvoltării web, lucru care s-a dovedit util în buna desfășurare a lecțiilor ce au urmat.
Aceste două lecții au avut loc în format mixt, cu traineri în aceeași cameră cu copiii, dar și online. Astfel, copiii au avut ocazia să se familiarizeze cu platformele și modul de lucru folosit pentru orele ce urmează, ajutați de voluntarii Codette și de supraveghetorii de la Mia’s Children.
Lecția de istorie
Ce este programarea? Dar ce este un compilator? Cum arătau primele calculatoare? Cum funcționează internetul și ce persoane remarcabile au contribuit la descoperiri importante pentru avansurile tehnologice din ziua de astăzi? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care copiii au aflat răspunsul în cadrul primei lecții tehnice, ținută de Alexandra Dumitrescu. Această prezentare cuprinzătoare a purtat audiența în lumea informaticii, de la primul compilator și programarea cu cartele, la prima pagina web creată vreodată, până la detalii de actualitate, cum ar fi stocarea în cloud.
Fără îndoială că au fost aduse în discuție și subiecte legate de diversitate și incluziune. Astfel, le-au fost prezentate copiilor personalități în informatică cu profiluri cât mai diverse după gen, subdomeniu și naționalitate: de la Charles Babbage (prima mașină de calcul) și Contesa Ada Lovelace (primul limbaj de programare), până la Grace Hopper (primul compilator) și Tim Berner’s Lee (creatorul World Wide Web). Nu au lipsit nume precum Radia Perlman (munca sa a ajutat la transpunerea internetului la scară largă) și Hedy Lamarr (a pus bazele tehnologiei necesare pentru WiFi), și am discutat și din sfera românească, despre primul calculator și despre companiile importante care au luat naștere aici.
Prin această lecție introductivă ne-am propus să introducem participanții în domeniul informaticii, trecând rapid prin evoluțiile acestuia și contribuțiile diverselor personalități. În final, am îndemnat copiii să își imagineze ce pot ei inventa, crea, îmbunătăți în jurul lor cu ajutorul tehnologiei.
Ora de programare web
Cât de incitant este să creezi propria ta pagină web încă de mic? Ei bine, copiii de la Mia’s Children dau dovadă de entuziasm la fiecare lecție: se începe printr-o prezentare generală a noilor concepte, apoi o serie de exerciții practice de rezolvat în echipe, sub îndrumarea trainerilor Codette. Și bineînțeles, nelipsitul Kahoot pentru a verifica în ce măsură s-au înțeles conceptele predate. Până acum, au fost organizate 5 lecții de HTML, unde s-a prezentat structura de bază a paginilor web și numeroase etichete pereche și nepereche des folosite.
Ce conțin proiectele copiilor? Cu mici variații în funcție de creativitatea și spiritul de aventura al participanților, acestea au:
✅ poze cu supereroi
✅ heading-uri captivante, de diverse mărimi și culori
✅ conținut despre supereroi, structurat în paragrafe, tabele și liste
✅ linkuri și butoane
✅ și mai multe poze cu supereroi
Pe lângă etichetele HTML, copiii au învățat și cum se formează culorile pentru un calculator, și cum să amestece cele 3 culori de bază (red, green, blue) în diverse cantități pentru a forma orice altă culoare.
Cyberbullying și securitate pe internet
Copiii și adolescenții folosesc din ce în ce mai mult internetul ca mijloc de comunicare, în special în contextul școlilor online. Astfel, prima sesiune de soft skills organizată în cadrul proiectului Supereroii Web a avut ca tematică siguranța pe internet și cyberbullying.
Cornelia Paraipan, medic specialist psihiatria copilului şi adolescentului și psihoterapeut, le-a vorbit copiilor despre hărțuirea în mediul online, cum se pot proteja atunci când navighează pe internet, dar și despre un set de reguli și bune practici pentru a rămâne în siguranță pe internet.
În concluzie…
Mai urmează încă 3 săptămâni pline de aventură și distracție pentru participanții în cadrul programului Supereroii Web, în care vor continua lecțiile de HTML, vor afla despre înfrumusețarea paginilor web folosind CSS, și vor lua parte la alte sesiuni de soft skills. În ultima zi din cadrul evenimentului, copiii vor prezenta paginile web la care au lucrat și vor asista la un panel unde vor descoperi ce alte lucruri minunate poți realiza în domeniul informaticii.
Pentru a rămâne la curent cu parcursul proiectului, urmărește-ne pe pagina de Facebook Codette și fii pe fază pentru următorul articol despre Supereroii Web.
Dacă ți-a plăcut articolul de față, poate mai dorești să:
? afli începuturile proiectului – Supereroii Web – începutul unei noi aventuri
? citești despre ultima ediție Celebration Day – Gânduri de la celebration Day #5
? descoperi alte evenimente Codette organizate pentru copii – GameLab: cea mai faină experiență de vară pentru puștii curioși și puși pe fapte mari
Mulțumiri
În spatele evenimentului Supereroii Web este o familie mare de voluntari Codette care au muncit de-a lungul a 6 luni pentru a stabili până și cel mai mic detaliu despre desfășurarea proiectului.
Mulțumiri speciale către sponsorii programului:
- Bitdefender, sponsor silver, care a ajutat cu o donație de 22 de laptopuri
- ThoughtWorks, sponsor bronze
- Conexiunea la internet si routerele sunt oferite pentru 6 luni de zile gratuit de Leisure Garden, un centru educational din Arad ce se adreseaza copiilor intre 3 si 12 ani
- Irina-Ioana Brudaru, care a sprijinit proiectul cu o donație privată în vederea achiziționării de adaptoare pentru căști