Gânduri de la Celebration Day #5

Coperta blog Celebration Day #5

 

Luna martie a devenit pentru comunitatea noastră un motiv de sărbătoare, un moment în care reflectăm asupra impactului pe care îl avem asupra celor din jurul nostru și celebrăm munca depusă pentru a ajunge în punctul în care ne aflăm. Încă din 2017, Celebration Day aduce împreună oameni pasionați de tehnologie, antreprenoriat și inovarea prin diversitate. Ediția de anul acesta a marcat totodată aniversarea a 5 ani de Codette — 5 ani în care am reușit să construim o comunitate de oameni minunați, entuziaști și dornici de a schimba lumea în bine. 

Conferința de anul acesta a orbitat în jurul unei teme de actualitate: Pandemic: the sudden transition from a crowded building to an office in the living room. Loiali tematicii, am schimbat și noi deja tradiționalul TechHub Bucharest cu biroul din sufragerie și Discord. Deși împinși în online, am văzut această schimbare drept oportunitate pentru a oferi o experiență și mai plăcută participanților la Celebration Day. Prin Zoom, din California până în București nu faci decât un pas, așa că am profitat de moment pentru a aduce invitați pe măsură. 

Dacă ți-am trezit curiozitatea și vrei să vezi ce speakeri faini am avut, găsești aici agenda completă a evenimentului.

Povești din pandemie

Atmosfera generală de la Celebration Day a fost mereu una plină de energie și entuziasm, iar acest lucru nu s-a schimbat nici în 2021. Pandemia nu a fost decât un  amplificator al nevoii de inovație pe care îl promovăm, fapt ce s-a resimțit pe tot parcursul conferinței.

Gheața a fost spartă de Dr. Silvia Cristina Stegaru și Alexandra Mihalcea, președinte, respectiv vicepreședinte Codette, ce ne-au făcut o retrospectivă a activităților desfășurate în comunitate în ultimii 5 ani. Prezentarea a adus în prim-plan atât trecutul, cât și prezentul, subliniindu-se modificări la nivel intern, organizarea și mentoratul voluntarilor, dar și evenimentele noastre actuale și impactul pandemiei asupra acestora.

Poți citi aici despre Supereroii Web, un nou obiectiv pe harta Codette. 

Ca în fiecare an, Ambasada S.U.A. ne-a fost alături printr-un mesaj de la Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice, Sharon Umber. Aceasta a servit în trecut ca șef de unitate pentru Africa și America în Biroul pentru libertatea religioasă internațională, ofițer consular regional, șef consular la Karachi și ofițer consular la Varșovia, Managua și Minsk.

Seria vocilor noi de la Celebration Day a început cu Sorina Lupu, doctorandă în anul II @ California Institute of Technology. Ea ne-a vorbit despre cum s-a schimbat robotica în perioada pandemiei, oferindu-ne și câteva sneak peeks legate de activitatea ei la NASA Jet Propulsion Laboratory.Francisc

De la zona industriei spațiale am trecut cu pași repezi la tema schimbărilor în carieră, alături de Sky Edith Gross, doctorandă în Cercetare și Politici Publice. Din perspectiva ei, “acceptarea naturii dinamice a carierelor noastre poate fi calea de a ne deschide spre noi orizonturi și de a experimenta lumi cu totul noi.”

Am continuat în zona de social dynamics alături de Francisc Czobor, Cofondator @ Grey Light Software, Lead Data Scientist @ Cars2Click, Profesor Suplinitor de Informatică @ Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, Mentor @ Clubul de Robotică Titans FTC și Voluntar @ Code4Romania. Prezentarea acestuia a devenit o adevărată discuție despre cum pandemia a influențat relațiile dintre oameni, punându-se accent pe fenomenul echo chambers. După spusele lui Francisc, “adaptarea la noul mod de organizare a fost lungă și anevoioasă pentru unii și cu siguranță a salvat vieți, dar a și creat multe probleme pe plan social și emoțional în întreaga lume, indiferent de ocupație sau vârstă.”

Experiența 2NHack ne-a amintit să ne mai și ridicăm de pe scaune, așa că am oferit participanților șansa de a participa la ședințe de yoga în pauze. Pentru o provocare și mai mare, am deschis și un concurs dedicat animalelor de companie. Niciun exercițiu fizic nu se compară cu alergatul după o pisică! Printre celelalte surprize de la Celebration Day se numără: icebreakers, jocuri (Among Us, Jackbox), quiz-uri, networking și fun bots (muzică, meme)!

După ce ne-am încărcat bateriile am revenit în forță alături de Dr. Jess Wade, cercetătoare @ Imperial College London. Ea ne-a vorbit despre cât de răspândit este bias-ul în Wikipedia și cum luptă activ împotriva acestuia.

Laura Antonache, Software Developer @ Thales și voluntar senior @ Codette ne-a amintit despre lecțiile date de anul 2020, menționând adaptabilitatea cu care am învins schimbările bruște cauzate de pandemie: “viața nu s-a oprit și nu am lăsat lucrurile pe care nu le puteam face să intervină peste cele pe care le puteam face”

“2020 a fost despre autonomie, antifragilitate, adaptare, viteza de reacție și acțiune într-un scop comun asumat”, din perspectiva lui Radu Constantinescu, Cofondator & Director General Adjunct @ Qualitance, Radu a fost ultimul speaker din cadrul prezentărilor CD#5, povestindu-ne despre cum susții și crești forța echipei în vremuri de incertitudine.

Antreprenoriatul – o tradiție la Celebration Day

Deja un simbol al Celebration Day, ziua nu se putea încheia fără un panel dedicat antreprenoriatului. Moderată de Dr. Silvia Cristina Stegaru, discuția i-a reunit pe:

Oameni pasionați, invitații au împărtășit despre cum au reușit să își pună amprenta asupra domeniilor de care aparțin chiar și în perioada unei pandemii globale.

Conferința s-a încheiat cu o tombolă cu premii și o sesiune de networking. The party never ends la Celebration Day!   

Lecții pentru 2022

Diferențele dintre un eveniment onsite și unul online s-au făcut simțite, însă nu așa cum ne-am fi așteptat. Anul acesta am invitat voci noi, pe care ne-ar fi fost aproape imposibil să le aducem fizic la Celebration Day.

Totodată, am avut ocazia să ne extindem în ceea ce privește spectrul participanților. Evenimentele trecute au presupus deplasarea în București, însă anul acesta am putut să le oferim participanților o experiență completă Codette indiferent de orașul în care se află.

Morala: always look on the bright side of life!

În ciuda distanței, am menținut o relație strânsă cu participanții, prin icebreakers, quiz-uri, sesiuni de Q&A și networking. Surprizele s-au ținut lanț, de la vouchere Material Kit pentru pasionații de web & design la invitații la conferințe de renume. Cu acest prilej le mulțumim partenerilor noștri, Creative Tim, DevTalks și GitNation pentru că ne-au fost alături, precum și Ambasadei S.U.A. pentru sprijinul oferit.  

Nu ai prins Celebration Day anul acesta? Poți vedea aici înregistrările de la conferință! 

Ne vedem în 2022!

 

Parcă ai mai citi ceva? Aruncă un ochi aici:

Spread the love