Supereroii Web – Începutul unei noi aventuri

Codette pregătește o nouă aventură: Supereroii Web, un curs practic care își propune să introducă 26 de copii din medii sociale defavorizate, cu vârstele cuprinse între 10 și 16 ani, în lumea programării web. Evenimentul constă dintr-o serie de workshopuri de programare web și dezvoltare personală, pe durata a 6 săptămâni, în perioada iunie-iulie.

Scurt istoric

Evenimentul este inspirat din alt proiect Codette, JSSuperheroes, un workshop de învățare a programării paginilor web (HTML, CSS, JavaScript, Angular), ținut până acum în 5 licee din țară, cu peste 100 de elevi participanți. În urma evenimentului JSSuperheroes a fost creată o broșură cu lecții de programare web, pentru a veni în sprijinul profesorilor de informatică din toată țara; broșura propune predarea unui opțional la clasele de generală și liceu, pe perioada a două semestre. O variantă a acestor lecții, adaptată la vârsta copiilor și la o durată mai scurtă, va fi utilizată în cadrul evenimentului Supereroii Web.

Programa evenimentului

Deoarece cunoașterea limbii engleze constituie un factor important în înțelegerea unui limbaj de programare și a unor termeni cheie din informatică, pentru a facilita participarea tuturor copiilor, programul va începe cu o săptămână de lecții de limba engleză axate pe transmiterea unui vocabular tehnic.

În urma acestei etape, evenimentul se va concentra pe oferirea de cursuri de dezvoltare personală și programare web participanților. Aceștia vor avea parte de traininguri de programare web în cadrul cărora se vor familiariza cu HTML și CSS. Ne propunem ca la sfârșitul evenimentului fiecare participant să realizeze propriul proiect. În paralel cu lecțiile axate pe dobândirea de cunoștințe de programare web, participanții vor avea ocazia să participe și la activități secundare, prezentări axate pe dezvoltare personală și carieră. Prin aceste discuții se propune sporirea încrederii în propriile forțe și dezvoltarea calităților de lider. De asemenea, se va organiza un panel de discuții, speakerii care sunt absolvenți și angajați cu experiență în STEM, având scopul să inspire copiii să continue o carieră în domeniu.

Participanții sunt copii susținuți de organizația nonguvernamentală Mia’s Children, organizație care oferă zilnic tutorat, îngrijire și consiliere, în derularea unor activităţi instructiv-educative, artistice, sportive, de creație și socializare unui număr de 35–40 de copii și tineri proveniți din medii sociale defavorizate, aflați în situație de risc social major. Evenimentul, pe lângă faptul că le oferă copiilor cunoștințe practice, le dezvăluie importanța diversității în domeniul STEM. Unul dintre obiectivele noastre este să ajutăm copiii să conștientizeze că ei pot aduce acestui domeniu o valoare indiferent de gen, etnie sau situație economică. Mulțumim Ambasadei SUA pentru sprijinul oferit în desfășurarea acestui eveniment.

Discuția de cunoaștere dintre voluntari și copiii de la Mia’s Children

Dacă dorești să continui lectura și ai vrea să primești o doză de inspirație, îți recomandăm următoarele articolele:

JSSuperheros – Workshop-uri de dezvoltare web pentru elevi de liceu

BeEng 12: Andrada Sofia – Sky is the limit

BeEng 11: Bianca Petre – îndrăzneală × pasiune

Spread the love