Nu e niciun secret că diversitatea și incluziunea stau la baza principiilor după care ne ghidăm în cadrul Codette. Pentru fiecare dintre noi, diversitatea și incluziunea, D&I pe scurt, înseamnă altceva, capătă o altă nuanță, punând în lumină avantaje la fel de diverse precum comunitatea noastră! Aceste avantaje ni le conturăm în timp, în funcție de experiența personală, avantaje pentru echipă, pentru cultura organizațională, pentru un schimb fain de idei astfel încât să nu ne trezim prinși în capcana unui echo chamber.
Este un subiect atât de ușor de abordat și, cu toate acestea, încă un pic tabu în România, astfel încât am observat multe persoane din afara bulei noastre – de la școli la mediile de lucru – care încă se întreabă de ce există aceste eforturi pentru a crește diversitatea în companiile tech? Pentru a ne ajuta să elucidăm misterul și a ne oferi o fereastră către perspectiva ei asupra D&I, o avem alături de noi pe Lavinia Lungu, Computer Scientist la Adobe România.
Inițiatoare a numeroase proiecte centrate pe diversitatea de gen, Lavinia explică cu o pasiune molipsitoare și o argumentare temeinic structurată cum, privind prin lentila diversității, avem posibilitatea să credem în puterea ideilor, indiferent de forma pe care o îmbracă. Unul dintre proiectele de suflet ale Laviniei, Java Dev Camp – girls edition, se concentrează pe dezvoltarea unei aplicații scrisă în limbajul Java pe parcursul unui workshop de 4 zile, având la bază Adobe Experience Platform.
Cu un spirit de observație fin, Lavinia ne prezintă contextul actual perceput printr-o lentilă bine șlefuită, și o viziune asupra a ce ar putea deveni lumea tech. În această viziune diversificarea persoanelor contribuie la dezvoltarea aplicațiilor pe care, până la urmă, cu toții le folosim.
Până la a discuta despre topic-ul zilei, aș începe cu tine și profesia ta.
Sunt inginer software de aproximativ 8 ani, suficienți cât să observ că domeniul în care lucrez a evoluat foarte mult, iar acest lucru a fost posibil doar cu ajutorul nostru, al întregii comunități.
8 ani de zile deja te califică drept senior – cum vezi tu rolul tău actual?
Rolul de inginer nu este doar despre software. O bună parte din timp o petrecem explorând tehnologii, participând la meetup-uri, training-uri, evenimente de recrutare și nu numai, în cadrul cărora observ adesea lucruri comune. Pe de-o parte pozitive, întrucât unesc participanți cu pasiuni comune și o aceeași dorință de a le împărtăși cu ceilalți.
Însă, de nenumărate ori, eram singura fată într-o sală plină. Am început să mă întreb de ce. Am observat că domeniul nu este cel mai popular în rândul fetelor, așa că am luat decizia de a mă implica.
Acesta este motivul pentru care te-ai implicat în workshop-uri de programare dedicate genului feminin?
Da, ideea de a crea un „Java Dev Camp” doar pentru fete a venit ca urmare a realizării că într-un grup mixt nu multe sunt cele care au curajul de a se face auzite. Eu mi-am dorit să ofer acel cadru prin care, puțin câte puțin, să schimbăm acest lucru, pentru că schimbarea începe cu fiecare din noi. Mi-am dorit să ofer un exemplu în comunitate, acela prin care să transmit că participarea în egală măsură într-un grup, cu drepturi și oportunități egale pentru toți, este cheia către succes a întregului grup.
Mă bucur că ai adus asta în discuție: succesul grupului bazat pe succesul indivizilor, care, în fapt, în viața reală nu sunt grupuri uniforme. Astfel, din perspectiva ta, cum ai defini diversitatea?
Diversitatea este un concept esențial în interacțiunea interumană. Cred că este în primul rând despre acceptare și respect, despre a înțelege că fiecare individ este unic. Iar unicitatea are forme diverse: de la etnie, vârstă, credință, până la educație și diferența în opinii. În ultimii ani, am pus foarte mult accent pe crearea de echipe mixte – ingineri cu preocupări, perspective și background tehnic diferit, pentru că tocmai aceste diferențe de idei și convingeri valorifică potențialul echipelor și conduc spre inovație.
Această definiție se concentrează la scară macro, e o viziune top-down asupra diversității. Dacă am merge în sens invers, pornind de la individ, pornind de la tine, cum se manifestă diversitatea în cadrul tău de lucru?
Ca inginer, cred că tocmai provocările de zi cu zi și oamenii diverși cu care lucrez îmi mențin entuziasmul și îmi aduc acea sursă de inspirație. De-a lungul anilor, am avut oportunitatea de a contribui la proiecte unde am lucrat direct cu clienții, fie ei developers, oameni de business sau manageri. Nu doar profesia îi face diferiți. Avem parteneri, clienți și colegi din toate colțurile lumii, din America de Nord și până în India. Toți aceștia au avut poate cea mai importantă influență în dezvoltarea mea personală, atât pe partea de soft skills, cât și cea tehnică. Sunt înconjurată mereu de oameni dragi ce emană o energie pozitivă.
La polul opus față de conceptul de diversitate observăm o uniformizare forțată a oamenilor, acele stereotipuri care ne urmăresc: femeia atehnică, bărbatul care nu are voie să își arate sau asume vulnerabilitatea, și multe altele.
Consider că stereotipurile au existat și vor exista întotdeauna, indiferent de domeniul în care activăm, însă de noi depinde limitarea efectelor acestora, din păcate negative uneori. Primul pas în această direcție cred că este conștientizarea, și, de ce nu, valorificarea acestor efecte într-un mod pozitiv. Spuneam mai devreme că tocmai aceste diferențe de idei, convingeri și preocupări conduc spre dezvoltare și inovație.
Cât de mult contează să găsești oportunitățile potrivite, să găsești o cale de a intra în contact cu ele? Pentru tine, cum s-au prezentat aceste oportunități?
Am avut foarte multe oportunități de-a lungul anilor atât pe partea de soft skills, cât și pe partea tehnică. Iar dacă ar fi să numesc doar una, cred că ceea ce apreciez cel mai mult în mediul în care lucrez este susținerea și încurajarea inovației. Astfel a luat naștere și unul din proiectele mele de suflet: Java Dev Camp. Împreună cu alte 3 colege, ne-am dorit să aducem un grup de fete aflate la început de carieră cât mai aproape de ceea ce înseamnă o zi obișnuită din viața noastră, ca ingineri Adobe. Am cunoscut astfel oameni entuziaști, de la care am avut foarte multe de învățat, oameni cu care am rezonat, motiv pentru care unele dintre fete au devenit apoi parte integrantă a echipei Adobe.
În toți acești 5 ani, am fost mereu înconjurată de persoane ce împărtășesc aceleași pasiuni, pe care le apreciez și de la care învăț ceva nou în fiecare zi. Schimburile de experiență cu echipe din diverse locații ale lumii cred că sunt activitățile mele preferate, activități care m-au dezvoltat foarte mult pe partea de comunicare și limbaj. Am vizitat deseori echipe din alte colțuri ale lumii, am participat la traininguri și conferințe atât în cadrul companiei, cât și în exterior. Au fost 5 ani de Adobe plini, însă cu siguranță frumoși.
Am putea să revenim asupra Java Dev Camp – girls edition. Ne poți detalia ce înseamnă acest proiect pentru tine și cum a luat ființă?
Am citit la un moment dat că „Ideile sunt ca fericirea. Cresc atunci când le împărtășești și cu alții”, lucru pe care l-am și pus în practică prin această inițiativă.
Java Dev Camp a apărut din dorința noastră de a crea un spațiu în care să împărtășim experiențele noastre și, mai ales, să învățăm din ale celorlalți. Scopul a fost sa creăm o mică comunitate ce oferă fetelor oportunitatea de a explora și de a-și dezvolta cunoștințele tehnice. În Adobe credem că atunci când oamenii se simt respectați și incluși, pot fi mult mai creativi și inovatori.
Așa este, respectul și incluziunea sunt liantul care fac ca diversitatea de opinie să ducă la inovare și la produse mai bune. Însă crearea acestui mediu de lucru nu este ușor de realizat; ne poți spune ce stă la baza succesului programului vostru?
Cred că un skill esențial este acela de a asculta. Poate că cel mai important lucru pe care ni-l putem oferi unul altuia este atenția noastră, lucru pe care l-am și făcut. În măsura în care am putut, am ascultat și sfătuit acolo unde ni s-a cerut. Consider că a încuraja diversitatea de opinii, gânduri sau chiar sentimente este nu doar un mod de a arăta respect, cât și unul prin care ne putem dezvolta noi ca indivizi.
În același timp, sunt voci care spun că existența evenimentelor de tip girls-only discriminează împotriva băieților. Ce le răspunzi în acest caz?
Într-adevăr, acest tip de evenimente este uneori greșit interpretat. Paradoxal poate, conceptul este o formă de discriminare – discriminare pozitivă se numește. Scopul acestor evenimente nu a fost niciodată acela de a separa, ci dimpotrivă, de a uni, de a ne ajuta și învăța să contribuim în mod egal la un mediu de lucru omogen.
Prin natura umană, suntem diferiți. Menționam mai devreme că într-un grup mixt nu multe sunt acele persoane care au curajul de a se face auzite. Cred că fetele simt de multe ori această nevoie a unor cercuri închise, a acelui spațiu familiar în care își pot împărtăși deschis experiențele,cred că de aceea sunt mai multe evenimente girls-only.
Să nu uitam că în cadrul Adobe, aceste evenimente au fost dublate mereu de cele cu acces general. Java Dev Camp inclusiv – prima ediție a fost una mixtă.
Prin prisma programului, mă gândesc că ai interacționat cu foarte multe persoane și ai avut ocazia să le asculți întrebările, problemele, blocajele. Care sunt lucrurile pe care te regăsești spunându-le ceva mai des în acest context?
Am sfătuit mereu persoanele aflate la început de carieră să experimenteze: să participe la cursuri, conferințe, meetups. Sunt locuri în care cunoști oameni noi, poate cu aceleași pasiuni ca și ale tale, dar te și dezvolți pe partea tehnică. Trăim într-un ritm alert, tehnologia este într-o continuă schimbare, iar procesul de învățare este unul continuu. De foarte multe ori, aceste activități devin și o sursă de inspirație pentru noi și tocmai prin prisma aceasta le recomand mereu.
Inspirație care, de fapt, e bidirecțională în cazul programelor la care ești și organizator / trainer: și tu îi inspiri pe ei, dar și participanții te inspiră pe tine.
Din experiența Java Dev Camp am realizat foarte multe: am învățat, dar am și legat prietenii, am recrutat, am împărtășit experiențe. Am învățat să prețuim skill-urile existente, dar le-am și dezvoltat pe cele tehnice. Am intervievat, am împărtășit oportunități de carieră și în cele din urmă, ne-am ajutat să creștem reciproc.
Unul dintre lucrurile în care cred cu tărie este faptul că diferențele dintre noi sunt cele care aduc perspective diverse în rezolvarea problemelor de zi cu zi. Putem astfel combina ideile și soluțiile fiecăruia pentru a obține cel mai bun produs final. Iar reușita necesită pasiune și dedicare, nu? 🙂
La final, un sfat pentru comunitate: ce ți-ai dori tu să transmiți celor care citesc aceste rânduri?
Cred că i-am încurajat mereu pe cei din jurul meu să își urmeze visul și să aibă încredere în propriile puteri. Grace Hopper spunea: „Corabia este în siguranță în port. Însă nu pentru asta a fost făcută…”. Nimic mai adevărat. În plus, este foarte important să fim deschiși cu cei din jurul nostru, dar cu siguranță nu în detrimentul rănirii sentimentelor celorlalți, pentru că diversitatea este în primul rând despre acceptare și respect, despre a înțelege că fiecare individ este unic și a acționa ca atare. Până la urmă, cu pași mici facem lucruri mari.
În loc de concluzie
Pe măsură ce înaintăm în carieră începem să vedem diferite straturi și din ce în ce mai multe aplicații pentru diversitate și incluziune, atât la locul de muncă, precum și pe plan personal. Lavinia ne-a oferit o fereastră în perspectiva ei, un punct de vedere în calitate de om, angajat, organizator și trainer, conturând astfel al 13-lea articol din seria Beautiful Engineering.
De altfel, atunci când faci parte dintr-o companie care nu numai că înțelege contextul, dar și sprijină numeroase inițiative privind diversitatea și incluziunea, sau educaționale, altfel te reconectezi și cu latura ta umană care îți spune că trebuie să dai mai departe din tot ce ai acumulat și să ridici și alte persoane alături de tine. Mulțumim astfel Adobe România pentru sprijinul în realizarea acestui articol.
Vrei să continui lectura și nu știi cu ce? Am eu niște sugestii:
- Întotdeauna e bine să te informezi cu privire la sindromul impostorului, cu toții îl manifestăm într-o manieră sau alta!
- S-a deschis sezonul angajărilor: fie că aplici pentru internshipuri sau cauți să-ți schimbi jobul, aruncă-ți un ochi și aici ca să vezi cum îți poți îmbunătăți CV-ul 😉
- Iar dacă mai vrei puțină inspirație, de ce să nu continui cu seria Beautiful Engineering? Recomand articolul despre Oana Focșa – De la Artă la Inginerie: Un Drum în Nuanțe Contrastante.