Arta de a rămâne indiferent la titlu

Salutare cititori,

Eu sunt Mihaela, Software Engineer și Lead Codette. Dar asta știți deja. Ne-am mai întâlnit de câteva ori aici pe blog, iar cu o parte dintre voi, față în față în diverse contexte. Pe 9 martie am ținut o prezentare în cadrul Codette Celebration Day. Acum am revenit pe blog ca să vă împărtășesc și vouă, celor care nu ați ajuns la eveniment, gândurile transmise audienței. Discursul meu a fost despre alegeri, un anumit mindset cu trimitere în zona de leadership, oameni și proiecte faine și despre cum apare Codette în centrul acestui peisaj.

Un exercițiu introductiv. Interactivitate. Inspirație.

Am început cu un mic exercițiu prin care am vrut să aflu câți dintre spectatorii de pe locurile din față au ales să stea acolo. Apoi câți au luat locurile acestea pentru că nu mai erau altele disponibile. Aceleași întrebări le-am adresat celor din spate.

Nu am ales acest exercițiu întâmplător. Așezarea din sală este o machetă a ceea ce se întâmplă în viață în general. În față  este toată acțiunea. Așa că oamenii care aleg locurile acestea sunt cei în continuă mișcare, concentrați și gata să își asume responsabilitatea, să fie văzuți.

Cei care au nimerit aici din greșeală pot crede că au avut ghinion să nu mai găsească “locuri bune” în spate și că nu au avut de ales. Dar nu e chiar așa. Întotdeauna facem o alegere. Alternativa pentru ei ar fi fost să stea în picioare în spate sau pe lateral. Într-un caz extrem ar fi putut să se întoarcă înapoi acasă. Totuși au rămas și s-au provocat pe ei înșiși să fie atenți și să rămână “în priză” pe parcursul zilei.

La fel se întâmplă și cu cei din spate, dar care ar fi vrut să vină un pic mai în față. Am propus drept challenge pentru ei să adauge un pic de vibe pozitiv și echilibru exact acolo unde se aflau în timpul prezentării. Și să aibă răbdare că s-ar putea să vină și rândul lor să treacă în față. Și de o parte și de cealaltă, chiar dacă în momentul de față poziționarea în sală (sau viață) nu ține de voi, cu siguranță voi sunteți cei care alegeți atitudinea pe care o aveți față de situație.

Micul meu exercițiu inițial a avut și un ecou foarte frumos. Este vorba despre povestioara pe care Cătălina Popescu – participant la această a treia ediție Codette Celebration Day – ne-a trimis-o a doua zi gata de publicat pe blog 🙂

A fost odată ca niciodată…

În aceeași notă am să vă spun o poveste despre o fată care nimerea mereu pe locurile din spate, sau pur și simplu voia să fie acolo. Cert este că atitudinea ei tindea să fie conformă cu aerul de invizibilitate al locului ales, pe care îl vedea precum o întâmplare. “Dacă aș sta mai în față ar fi treaba mea să mă implic mai mult. Dar hei! oamenii aceștia care sunt acolo deja au cuvinte mai bune și mai grele de spus și ei ar trebui să mă ghideze către rezultate, nu?” Și scuze găsite în fiecare zi, și regrete pe măsură.

Într-o zi fata asta a aflat că există o disciplină numită Leadership – prea scumpă ce e drept pentru școlile din țara ei săracă din Estul Europei. Lăsând deoparte frustrările din zona de programă școlară, și revenind la duduița asta curioasă, aflăm că ea a găsit o carte “The Leader Who Had No Title”, care i-a deschis ochii și schimbat un pic perspectiva.

Avea idei, energie, skill, altminteri tot ce-i trebuia pentru a realiza ceva de impact pentru organizația ei. Și în toată imaginea asta de ansamblu titlul sau vizibilitatea în cadrul organizației nu aveau prea multe nuanțe de adăugat. Așa se face că noul mindset prin educarea în zona de leadership și indiferența la titlu au născut un proiect cu impact direct în ultimii doi ani asupra a aproximativ 100 de persoane.

Fata asta, despre care continui să vorbesc la persoana a treia (pentru că daaamn’ it feels good) sunt eu, organizația este Codette, iar Py@Codette este primul meu proiect în organizație și cel care (cred eu) mi-a adus situarea în ierarhie ca și Lead Codette. Pentru că… știi ce se întâmplă când tu de acolo din spate începi să faci o diferență? Oamenii se întorc către tine. Apare o schimbare de perspectivă. Ca și cum sala în care s-a ținut conferința s-ar întoarce 180 de grade și cei de acolo din spate ar ajunge în față, în centrul atenției.

Py@Codette

Am menționat mai devreme primul proiect pentru care am fost responsabilă în Codette și poate mulți ați ridicat o sprânceană și v-ați întrebat despre ce este vorba. Ei bine, am să încep cu “De ce?” și am să vă spun motivul pentru care am creat seria aceasta de workshop-uri potrivită pentru orice nivel de cunoștințe într-ale programării, cu focus pe începători. Am pornit de la ideea că unele concepte și trucuri din programare sunt cu adevărat utile oricui în această eră digitală și că ar fi cool să le pot pune într-o formă accesibilă. Principala barieră părea să fie limbajul de programare, așa că am ales un limbaj foarte aproape de utilizator, ușor de învățat și care te lasă mai degrabă să te concentrezi pe conceptele învățate decât pe sintaxă: Python.

Am să fac o paranteză aici și am să vă spun că inspirația acestui “De ce?” nu este original și nici întâmplător. El vine din cartea “Start with why” a lui Simon Sinek, pe care a recomandat-o și Ciprian Borodescu anul trecut în cadrul aceluiași eveniment și pe care am scos-o în față și eu acum pentru că are mult potențial de a vă produce o schimbare de perspectivă.

Revenind la Py@Codette, eu am fost omul cu “De ce?”-ul aici, dar aveam nevoie de mijloacele de a implementa această idee. Aici intră partea de “Cum?” care poate fi văzută sub forma unor oameni deștepți și faini: echipa Py@Codette: traineri, organizatori, voluntari și o parte din ei m-au ajutat și cu crearea materialelor pentru workshop-uri.

“Ce” a ieșit? O serie de patru workshop-uri unde am început prin a învăța bazele programării în Python, am continuat cu diverse automatizări care se pot face folosind acest limbaj (de la lucruri utile precum dat click-uri fără să atingi mouse-ul și până la întrebuințări cool (vezi spammat grav wall-ul de Facebook al Mihaelei – în mod automat desigur). În ultimele două workshop-uri din serie deja ajungem la crearea de elemente de interfață grafică și chiar în zona de Inteligență Artificială și Machine Learning. Desigur că existau și momente de pauză în program, când Py@Codette devenea Pie@Codette (ba-dumtss). Atunci sârguinței de a înțelege și testa noile concepte prezentate îi lua locul o detașare totală care ne permitea să ne cunoaștem mai bine și să legăm prietenii. Mai multe despre Py@Codette găsiți și în articolul dedicat de pe blog.

Beautiful Engineering

Și tot cu “De ce” am pornit și atunci când am început seria “Beautiful Engineering”. Motivația pentru un astfel de program este adânc înrădăcinată în experiența mea din zona academică și profesională.

Avem puține femei în tech și încă și mai puține care ajung în poziții de conducere în zona aceasta. Iar problema își are rădăcinile adânc înfipte în societate și în ce măsură ne-au fost prezentate modele feminine dintr-un domeniu sau altul. Lucrul acesta contribuie la dezvoltarea mentalității și la deciziile pe care le luăm încă din copilărie.

Nu există o rețetă universală a succesului și nici prea multe ingrediente general-valabile în a scoate pe oricine dintr-un impas dat. A învăța din greșelile altora nu funcționează aproape niciodată. Marele lucru de care avem nevoie este inspirație și identificarea cu sursa acesteia. Iar genul acesta de inspirație nu zace cu câteva secole în urmă și nici într-o reședință cu N dormitoare din Monaco. Consider că cele mai eficiente modele dpdv motivație sunt acelea cu care ai șanse mari să te întâlnești în metrou într-o zi toridă de vară sau la cel mai apropiat Starbucks într-o dimineață monotonă de luni. Identificarea cu situația prezentată este destul de importantă dacă ne gândim că nu prea ai cum să te prinzi de o funie când aceasta este aruncată în afara pereților prăpastiei tale.

Așa a apărut proiectul Beautiful Engineering. Este vorba despre o serie ce își propune să urmărească parcursul unor doamne și domnișoare faine de pe scena tech. Poveștilor construite le atașez portretele aferente. Toate acestea într-un proces care pentru mine înseamnă o îmbinare perfectă între util și plăcut: în speță pasiunea pentru scris și fotografie.

2N Club & Hack

Să revenim în zona tech și de teaching. Un alt proiect foarte fain pe care l-am pus cap la cap a fost cu trimitere în zona de Rețele Neurale. Este vorba despre 2N Club. Aici ne propunem să aducem mai aproape de studenți această ramură a Inteligenței Artificiale și nu numai. Cu acest scop am avut deja un workshop anul trecut. Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără echipa formată dintr-o mână de oameni pasionați de Machine Learning, având cunoștințe solide și experiență în domeniu. Participanții au fost și ei foarte entuziasmați și gata să învețe atât partea teoretică, dar și să implementeze prima lor rețea neurală.

2N Club a fost alături și de primul hackathon marca Codette, 2N Hack. La 2N Hack ne-am adunat indiferent de vârstă, gen sau nivel de experiență într-un mix pestriț de oameni capabili și gata de a rezolva probleme cotidiene, folosind elemente de Inteligență Artificială. 2N Hack nu a fost însă doar un weekend de fun, cu premii, surprize, lucru în echipă și concurat. A fost despre diversitate, despre provocarea de a inova și de a ne depăși limitele, despre a folosi tehnici noi pentru a rezolva probleme vechi și nu numai. De la aplicații mobile de recunoscut fructe și legume în piață și până la generarea de obiecte 3D din imagini, rezultatele au impresionat prin forma de prezentare, dificultate tehnică dar și soluțiile creative aduse unor probleme reale.

… și multe alte evenimente faine à la Codette

A fost un an plin pentru Codette. Ce v-am prezentat eu aici este doar mâna de proiecte unde am contribuit mai mult, însă lista este abia la început. Ca atare, trebuie să menționez și programul CS4HS unde colegii mei au făcut o treabă foarte bună cu a aduce programarea mobile și în Java Script mai aproape de liceele din București și alte câteva orașe din țară precum Brașov, Constanța, Brăila, Timișoara. Școala de vară EA Games devenită deja tradiție, precum și IoT4Girls – o adevărată părticică de istorie pentru organizația noastră, au fost și ele nelipsite din peisajul Codette al anului 2018. Nu am să uit nici de evenimentele de tip meetup. Codette4Cloud s-a desfășurat în parteneriat cu Adobe, cu accent pe valorificarea părții de tech talks și networking.

Fereastră către viitor

Eu și Codette

Viitorul meu în Codette va miza pe a aduce partea de Machine Learning în prim-plan. În această direcție există deja o bază pe care putem construi. Este vorba despre 2N Club despre care vă vorbeam adineauri, precum și o viitoare ediție a 2N Hack. Prin urmare, dacă sunteți interesați de acest sub-domeniu din Computer Science, urmăriți-ne! Veniți să vă îmbunătățiți cunoștințele sau, în funcție de nivelul vostru, să ne dați o mână de ajutor.

Un mic call to action o să fac și pentru Beautiful Engineering. Mi-am propus ca invitatele din proiect să vină cu povești și personalități cât mai diverse. Astfel am acoperi cât mai multă suprafață într-un același decor tehnic. Ca acest lucru să fie posibil, trebuie să scot puțin capul din bula mea și să mă uit în jur. Voi îmi puteți indica direcția în care să mă uit. Așadar, dacă există vreo doamnă sau domnișoară din zona tech pe care o admirați și o vedeți cu potențial de a inspira scrieți-ne pe hello@codette.ro sau trimiteți-ne un mesaj pe pagina de Facebook Codette.

Codette – următorii pași

Creștem pe zi ce trece, cu capul sus și privirea mereu către viitor. Iar viitorul nu are gen feminin sau masculin, viitorul este despre diversitate și incluziune.  Am decis să reflectăm această credință și în misiunea Codette. Rămânem o organizație cu focus pe crearea de oportunități și sprijinirea femeilor în zona de tech. Însă nu pierdem din vedere elementul incluziunii și diversității. Astfel că majoritatea evenimentelor noastre sunt de ceva vreme cu participare mixtă. Și vom continua să creăm formate implementabile în felul acesta.

Cele mai recente evenimente sunt workshop-ul de Tensorflow de la Google pe care l-am găzduit pe 19 martie la TechHub. Pe urmă avem un program de mentorat ce se va întinde pe durata a șase săptămâni. Aici veți putea să vă dezvoltați de la zero un proiect folosind tehnologii la alegere. Bonus, veți beneficia și de sprijinul unor mentori experimentați din Codette și partenerul nostru Lenovo România. Urmăriți canalele media Codette pentru mai multe informații.

Alătură-te mișcării!

Energia Codette este precum un puzzle, iar fiecare om care ne este aproape pune o piesă esențială fără de care întregul nu ar fi posibil. Expansiunea este întotdeauna o opțiune și fiecare dintre voi poate veni cu o piesă unică, dar care-și are locul ei în întreg.

Vă invităm deci să vă alăturați mișcării fie pe partea de materiale de teaching sau predat propriu-zis ca și trainer la workshop-urile noastre. Mai există și partea de voluntariat la oricare tip de eveniment. Vorbim pe urmă și despre creare de content pentru blogul Codette, mentorat pentru hackathoane și nu numai. Și să nu uităm de recomandările pentru Beautiful Engineering.

Știți unde ne găsiți dacă vreți să vă implicați sau dacă aveți o idee pe care poate o putem dezvolta împreună.

 

Spread the love