IoT4Girls a fost workshopul care m-a introdus în aceasta lume a Internet of Things, pot spune că a reprezentat începutul pentru mine, aici am văzut pentru prima data un Arduino în realitate și am putut lucra cu el, a fost minunat!
Eu sunt dintr-un sat micuț, unde sexismul este prezent constant în rândul locuitorilor, iar fetele, în mod evident, sunt descurajate să atingă domenii „ale băieților”. Aici statutul ideal al femeii este acela de casnică care se ocupă de copilași, iar dezvoltarea este aproape inexistentă, involuția având o putere mai mare (îmi pare foarte rău să spun asta, având în vedere secolul în care ne aflăm și cât de mult am avansat în multe domenii). Un loc unde te poți dezvolta greu, iar ca fată nici măcar nu ești încurajată, iar eu venind din acest mediu am fost foarte surprinsă când am ajuns și am văzut atât de multe fete pasionate, a fost o experiență pe care nu o voi uita vreodată. Fetele care ne-au învățat, și-au rupt din timpul lor pentru noi și le mulțumesc enorm, nu cred că mi-aș fi luat o plăcută Arduino și aș fi lucrat cu ea dacă nu aș fi fost încurajată de ele, în mod involuntar clasificăm asta că fiind „un lucru inaccesibil pentru mine”, dar ele ne-au spus că nu există nimic ce un băiat poate face, iar noi nu.
Cel mai mult mi-a plăcut că vedeam efectele programării imediat, puteam face un beculeț să se aprindă cu doar câteva „cuvinte spuse calculatorului”, în acel moment știu că am privit altfel programarea. Pentru fiecare problemă întâmpinată, fetele au fost acolo, ne-au explicat și au fost atât de drăguțe cu noi. Micuța aventură în lumea IoT alături de Codette s-a terminat atât de rapid, încât regretam că nu durează mai mult.
După puțin timp, am primit cadou o plăcută cu modul Wi-Fi și câteva leduri de la un prieten căruia i-am spus cât de mult mi-a plăcut la workshop și că aș vrea să mai explorez, după ce am epuizat tot ce puteam face mi-am comandat și eu câteva lucruri de pe AliExpress (cele de la puținele magazine de aici mi se păreau prea scumpe pentru bugetul meu). Nu aveam în plan să fac ceva anume și am încercat să combin tot ce aveam rezultând un „termometru” care îmi afișează temperatura online și în același timp mă avertizează și când cineva se apropie de camera mea! Am pornit de la o plăcuță nodeMCU care are modul de Wi-Fi și am făcut-o server web, acesteia i-am pus senzorul de temperatură împreună cu un buzzer și un LCD pe care afișez temperatura și umiditatea. A două plăcuță a devenit clientul care accesează „pagina alarmei”, iar când cineva se aproape de senzorul de distanță îi cere serverului să mă avertizeze printr-un sunet și oprirea ecranului de câteva ori.
Dificultăți nu prea am întâmpinat la acest proiect, deoarece lucrasem separat cu piesele înainte și acum doar „le combinasem”. La început am avut probleme cu trimiterea paginii web, sau la buzzer nu găseam un cod exemplu care să funcționeze ok cu ce aveam eu. Am mai avut și probleme de sintaxă pe care le-am rezolvat, iar când ceva nu funcționa cum doream îmi întrebam un prieten sau căutam pe Google. Acum nu îmi amintesc exact toate dificultățile pe care le-am avut, dar știu că prima dată după workshop nu puteam să fac nici circuitele pe breadboard, eu am unele micuțe și nu sunt că cele pe care le am folosit noi, a durat ceva timp până când m-am obișnuit și am înțeles. Nu pot spune că după workshop știam absolut tot, dar a avut un mare impact asupra mea și mi-a trezit interesul, iar asta e cel mai importat.
Sincer, nu consider a fi un proiect foarte avansat sau extrem de util, dar pentru mine este folositor. Momentan numai termometru funcționează, fără partea de avertizare, deoarece am folosit plăcuța aceea și în alte experimente.
Cu siguranță nu o să rămână în această formă, o să prindă altă formă pe măsură ce voi căpăta timp pentru experimente extra.