Despre Grace Hopper Conference și bursa AnitaB.org

… sau “Don’t panic!”, motto-ul cărții The Hitchhiker’s guide the galaxy, citat în ultima vreme în toată lumea și în afara ei 😉

Conferința Grace Hopper este cel mai mare eveniment la care am participat vreodată, din toate punctele de vedere. Pentru început menționez două dintre ele – numărul copleșitor, ba chiar zguduitor, de participanți(18000 în 2017) și importanța, impactul unui astfel de meetup, pe care le-am realizat mai bine ca niciodată acolo. Numele complet este Grace Hopper Celebration of Women in Computing și este cea mai mare întâlnire de acest gen din lume. Contextul, oamenii pe care îi întâlnești, prezentările, atmosfera generală, cele câteva mii de femei din aceeași încăpere, faptul ca te afli în mijlocul acestei nebunii arată o față a lucrurilor pe care nu ai șansa să o vezi în fiecare zi.

Cum e acolo?

Aruncă un ochi pe alte articole despre conferința Grace Hopper de pe blogul Codette aici, aici si aici.

Trei zile, 18000 de oameni, un centru de convenție imens plus alte câteva săli din hotelurile din jur, în toate ținându-se diverse workshop-uri și prezentări în același timp. Ar putea părea coșmarul unei persoane nehotărâte, alegerea unei singure activități fiind uneori destul de grea.

Fiecare zi începe cu un Keynote, unde găsești o mulțime de speakeri, nume mari și foarte mari din industrie, vechi și noi.

Poți să te uiți aici la video-urile cu prezentările de la scena principală.

Am avut un sentiment greu de descris, dar ciudat de plăcut, încă din prima zi, când am văzut o sală imensă, plină ochi cu 12000 de oameni, ascultând prezentarea lui Fei-Fei Li, care aseamănă primii pași ai fetiței sale cu inteligența artificială, motto-ul prezentării fiind: “Nu este nimic artificial la inteligența artificială”.

După keynote, ziua continuă cu activități de toate tipurile:

 • prezentări tehnice pentru orice nivel, de la începător la avansat, pe mai multe track-uri: IoT, mobile, AI, sisteme distribuite etc.
 • prezentări focusate pe carieră, povești de viață și îndrumări pentru diverse topic-uri: de la sfaturi legate de alcătuirea unui CV, cum să îți faci introducerea cât mai bine într-un minut, public speaking pe o tema tehnică, până la project management și conducerea unei afaceri.
 • workshop-uri, community labs, hackathoane, panel-uri

În paralel cu prezentările, are loc și un career fair foarte fain, unde poți trece măcar pentru a vorbi cu majoritatea firmelor la care te-ai gândit și nu te-ai gândit vreodată. Un lucru mi s-a confirmat la GHC: random things always happen! Cutreierând career fair-ul, o prietenă a ajuns să se joace Operation cu cei de la Tesla. Am avut ocazia să cunosc foarte mulți oameni, să vorbesc de la egal la egal cu persoane pe care nu mi-aș fi imaginat că le voi întâlni, cum ar fi Jinnah Hossein, vice președintele software engineering la SpaceX. Este amuzant pentru că dacă aș fi știut într-adevăr cu cine vorbesc, probabil nu aș fi ajuns nici măcar să fac asta.

Evenimente, evenimente și iar evenimente. Chiar și după ce se termină programul conferinței, sunt o mulțime de petreceri și întâlniri, în fiecare zi. Da, alte decizii de luat, dar hei, privește partea bună! Nu ai cum sa greșești nici aici.

Cel mai plăcut și încurajator aspect al conferinței a fost dorința tuturor de a-mi veni în ajutor. Datorită acestui lucru, m-am înrolat în mai multe “programe” de mentorat decât m-aș fi așteptat. Toată lumea, de la prietena random pe care mi-am facut-o mergând spre camera mea, pana la doamna care mi-a luat interviul la career fair, toată lumea de acolo știa cate ceva bine, avea recomandări și mai ales voia sa ajute.

 

Pare un haos total, nu-i așa? Nu pot minți, e destul de aproape de adevăr, dar DON’T PANIC! Grace Hopper este cel mai bun haos pe care l-am întâlnit – nu știi niciodată ce te așteaptă, dar întotdeauna ajunge sa fie un mix perfect de oameni și voie bună.

Cum am ajuns la Grace Hopper?

Despre AnitaB.org

AnitaB.org Institute este un ONG global ce se ocupă cu atragerea, susținerea și avansarea femeilor în domeniul IT, tot acesta punând bazele Grace Hopper Celebration of Women in Computing.

Despre bursă

AnitaB.org oferă burse pentru a participa la conferință unui număr mare de participanți. Conform datelor oficiale, in 2017, au fost selectați 657 de studenți și 22 de profesori, numere pe care le consider super încurajatoare.

 1. Ce oferă bursa?
 • Bilet la conferință
 • Bilete de avion dus-întors
 • Cazare pe perioada conferinței la un hotel apropiat
 • 500 de dolari pentru cheltuieli – aici intră cheltuielile de acolo, eventualele cheltuieli pentru pașaport, viză, etc. Având în vedere ca totul este asigurat, acești bani ar trebui sa fie suficienți.
 • Anul trecut au oferit și o anumită sumă de bani care puteau fi folosiți doar în cadrul conferinței, pentru mâncare.
 • Câteva zile în America
 • Basically heaven in a nutshell – too good to be true, right?

2. Cum aplic?

Intra aici și vezi detaliile de participare

 • Dacă ești eligibila pentru a participa, mai e doar un pas: arată-ți pasiunea și dorința de a te afla acolo.
 • Va trebui să completezi mai multe date despre tine și să răspunzi la două întrebări, care iți pun în valoare interesele. Ține minte: nu experiența este cea care contează cel mai mult, ci interesul de care dai dovadă.
 • Este necesară și o recomandare de la un profesor sau asistent.
 • Deadline-ul este pe 7 martie, 5PM Pacific Time – adică 8 martie 3AM în Romania, dar nu lăsa chiar pe ultimul minut, oricâți-ar plăcea adrenalina 🙂

3. More tips and tricks

Aș numi trei lucruri ca fiind foarte importante, din punctul meu de vedere: implicarea, curiozitatea pentru lucruri noi și intenția de a pune în aplicare tot ce înveți, învățându-i și pe ceilalți la randul tău. Acestea se îmbină cu susținerea și dezvoltarea fetelor care urmează sa studieze, studiază sau au studiat un domeniu tehnologic, iar ideea de comunitate prinde contur.

Ai ratat bursa AnitaB.org? Nicio problema, există multe alte burse oferite de companii, unde poți încerca sa aplici: Google, Facebook, etc. Vom anunța când se vor deschide formularele pentru 2018.

 

 

 

 

Spread the love