Știți vorba aceea, paza bună trece primejdia rea? Ei bine, un CV bun te trece cu siguranță de etapa de screening. Dacă nu ești familiar/ă cu acest termen, înseamnă că nu ai apucat să citești primul articol din seria All about CVs. Timpul nu e pierdut, deoarece poți face un mic ocol și să citești articolul de aici.
Bine v-am regăsit pe a doua pagină a CV-ului virtual pe care îl construim alături de Ruxandra Nicolescu, Business Operations Lead la Adobe România, all-time Recruiter și Consultant în carieră certificat Global Career Development Facilitator.
Cum altfel putem învăța despre ce să facem și ce să nu facem atunci când redactăm un CV decât pătrunzând în mintea unui recruiter? Ruxandra ne va răspunde la întrebări despre propria ei experiență evaluând numeroase CV-uri.
În articolul de față continuăm cu întrebările despre experiența profesională a candidatului și cum poate fi aceasta pusă în valoare. În plus, niciun mit legat de CV-uri nu rămâne în picioare după ce Ruxandra ne explică amănunțit care sunt pașii pentru a crea unul exemplar.
Într-un CV sunt expuse numeroase informații despre candidat, de la date personale până la hobby-uri, în unele cazuri. Mă întreb totuși, văzând câteva pagini umplute cu text, care e primul lucru la care se uită un recrutor când analizează un CV?
Primul lucru la care ne uităm este job-ul actual, să vedem dacă are sens o trecere către pozițiile pe care le avem deschise în acel moment. Apoi continuăm prin analiza experienței, tehnologiilor, studiilor, proiectelor etc.
Multe persoane care sunt respinse chiar de la etapa de screening se consolează zicând că oricum erau supracalificați pentru job-ul respectiv. Există cu adevărat candidați overqualified? Cum îi identificați după CV?
Candidații overqualified sunt cei care aplică pe job-uri entry sau mid-level deși evident au experiența unui senior sau a unui manager. În aceste situații , recruiterii vor analiza potrivirea cu job-ul din punct de vedere al cunoștințelor tehnice, ca la orice alt candidat. Dacă potrivirea este bună, probabil va există dorința din partea companiei să înțeleagă mai bine ce determina un candidat overqualified să aplice, care este motivația pentru job-ul respectiv și care sunt aspirațiile persoanei pe termen mediu și lung.
Clasica întrebare: cât timp petreci pe un CV?
Clasică întrebare, clasic răspuns: Depinde! Depinde de: lungimea CV-ului, claritatea informațiilor, complexitatea rolurilor descrise, etc. Nici aici nu există o rețetă magică, ci experiența ne învață să citim CV-uri din ce în ce mai bine, eficient, eventual rapid.
Sigur există CV-uri pe care le-ai citit cap-coadă, cu atenție, în timp ce pe unele te-ai uitat pe repede-nainte. Care crezi că este principala diferență între acestea? Cu alte cuvinte, ce anume te-ar face să aloci mai mult timp unui CV?
Aș alocă mai mult timp pe un CV dacă ar fi potrivit cu rolurile pentru care recrutez și dacă ar avea descrieri ale proiectelor: este întotdeauna interesant să afli înainte de interviu care au fost proiectele principale finalizate de candidat și să înțelegi astfel mai bine ce ar putea aduce în organizație.
Enumeră câteva elemente care te-ar face să nu te mai uiți pe un CV chiar de la primul contact, din primele zeci de secunde.
Nu cred că aș mai citi un CV dacă aș observă din prima că nu se potrivește cu ce caut: de exemplu, poate aplicanți din alt domeniu care nu au menționat niciun curs, niciun element aspirational către direcțiile tehnice ale companiei în care lucrez.
Care sunt top 3 cele mai creative/originale elemente pe care le-ai întâlnit într-un CV?
CV tip infographic, CV într-un format circular, CV ca un profil de Facebook.
Ruxandra, am auzit că ai revizuit în jur de… 10 mii de CV-uri, ceea ce mi se pare un număr impresionant. Astfel, sigur ai observat tendințe repetitive între aceste CV-uri. Poți să împărtășești câteva cu noi?
Există multe idei generale legate de conținutul CV-ului. Una dintre ele este următoarea: candidații se concentrează să noteze cât mai multe skill-uri, tehnologii, chiar dacă doar au auzit de ele sau doar le-au folosit la nivel minimal. Un alt exemplu este acela în care candidații notează foarte multe cuvinte cheie în CV, trenduri de tehnologie pe care nu le cunosc sau aplică neapărat, dar care vor scoate profilul în evidență. Evident, și aceste strategii au anumite avantaje, cel mai mare fiind că CV-ul va apărea în mai multe căutări ale recruiterilor, deci va avea “reach” mai bun, dacă ne gândim dintr-o perspectivă Social Media.
Că tot ai adus vorba, ce părere ai despre ideea asta de a trece cât mai multe informații în CV, chiar dacă nu reprezintă experiențe solide pentru un candidat?
Este bine să ne gândim atent înainte de a adăuga lucruri pe care nu le cunoaștem atât de bine în CV: ce fel de așteptări despre profil îi pregătim hiring manager-ului? Cum ne descurcăm la întrebările tehnice din acele domenii? – pentru aceste aspecte ar trebui să ne pregătim, să învățăm, să experimentăm.
Până la urmă, poate că ai un job unde ai căpătat ceva experiență în anumite domenii, dar nu ai perspectiva sa te dezvolți în altele, și atunci ești tentat să adaugi în CV mai multe cuvinte-cheie interesante ca să ajungi la interviuri pentru proiecte în ariile tale de interes. Înseamnă că ai folosit CV-ul la potențialul său maxim. Totuși, acum că ai “intrat în horă”, ai face bine să și joci. Pregateste-te extrem de bine pentru interviu ca să valorifici acest efort depus în realizarea CV-ului și șansa pe care ai primit-o de a fi evaluat/ă pentru adevărata ta pasiune.
Pentru oamenii implicați în multe activități, care au multiple proiecte și experiență, ce sfat ai pentru a lăsa deoparte informații mai puțin importante din CV?
Nu aș recomanda să scoatem informații, de obicei CV-urile pot fi nepotrivite dacă au prea puține detalii. Noi în Adobe căutăm potențialul și valoarea fiecărui candidat, așa că nu ne temem să “săpăm” după tehnologiile relevante. De asemenea, oriunde aplici, poți consideră că un recruiter experimentat va putea să facă diferența între experiența extensivă de lucru cu anumite tehnologii și doar menționarea lor, dacă are destule detalii de context la dispoziție.
Este important să menționăm informații relevante pentru experiență în CV, dar să nu ne temem să ne exprimăm și dorințele de evoluție în carieră prin anumite modalități, mai ales dacă suntem pregătiți să le susținem și cu muncă de învățare în acele direcții. După cum am învățat și din primul articol, un CV ar trebui “să aibă o lungime potrivită pentru a transmite informații relevante legate de experiența”.
În continuare, voiam să îți mărturisesc că m-aș feri să adaug în CV că sunt extrem de bine pregătită într-un domeniu, de teamă să nu primesc vreo întrebare capcană – și din câte am discutat, mulți simt la fel. Deci întrebarea mea este cum să îmi pun în valoare experiența, dar și ce efect are asupra mea, în rolul de candidat, dacă se dovedește că nu știu să răspund în timpul interviului la întrebări legate de un domeniu în care mă consideram avansat.
Pe scurt: DA, este în regulă să menționezi cât timp ai lucrat cu o anumită tehnologie, iar despre cum poți face asta cât mai eficient poți citi în articolul 1. Dacă în cadrul interviului nu știi să răspunzi la o anumită întrebare, asta nu va defini tot traseul tău în procesul de recrutare. De exemplu, în cadrul Adobe noi preferăm să construim un panel de interviu cât mai divers și de multe ori, constituit din mai mulți ingineri experți pe o anumită tehnologie, în același timp. Astfel, ne asigurăm că micșorăm bias-ul subiectiv al fiecăruia și că oferim toate șansele posibile astfel încât candidatul să se poată exprima liber și să ne arate cunoștințele lui/ei. Pe scurt, ai o grămadă de șanse să arăți ce știi, iar întrebările la care ai răspuns greșit sunt doar un alt element care face parte din normalitate – nimeni nu se așteaptă să ai cunoștințe absolute. Bineînțeles, în funcție de performanță la interviu, hiring panel-ul va putea diferenția între tine și alți candidați și va putea lua cea mai bună decizie.
Cum construim un CV dacă nu avem pregătire profesională/ studii de specialitate/ experiență în aria pentru care aplicăm? De exemplu, pentru un junior care vine din altă zonă și nu are o facultate de profil – cum poate acest tip de persoană să construiască un CV demn de luat în considerare?
Cred că un candidat entry-level care nu are pregătire, studii sau experiență, dar își dorește să aplice într-un anumit domeniu ar trebui să găsească o modalitate cel puțin minimală să arate că are câteva abilități potrivite job-ului. De exemplu, un prim pas ar fi să facă niște cursuri online sau să lucreze într-un stagiu de practică în primele săptămâni. În acest fel, CV-ul începe să se construiască frumos în direcția dorită și este doar o chestiune de timp până când conexiunea cu viitorul angajator va deveni realitate.
Am auzit despre multe companii mari care primesc nenumărate aplicații că preferă să se miște repede în trierea acestora, chiar dacă își asumă riscul de a respinge candidați potriviți și cu experiență pentru rol. Sunt curioasă cum procedați la Adobe în această situație.
Dacă avem foarte mulți aplicanți, vom petrece mai mult timp pentru a face screening-ul. În Adobe, scopul nostru este să găsim cea mai potrivită persoană pentru rol, nu doar să angajăm cât mai repede. Așa că facem investiția de timp să merite.
Dar totuși crezi că ați respins candidați buni încă de la etapa de screening? Sau care sunt măsurile pe care le luați pentru a nu face acest lucru?
În general, screening-ul este o etapă cât mai rapidă a procesului, caracterizată de decizii abrupte. Ne asigurăm că nu respingem candidați buni prin aplicarea unor criterii obiective de selecție a CV-urilor: experiență, cunoștințele. Ignorăm toate celelalte aspecte superficiale din CV tocmai pentru că ne place să descoperim cel mai bun potențial al oamenilor.
Se știe că nu toate CV-uri trec cu bine de provocarea screening-ului. Care sunt cele mai comune motive pentru care un CV nu este luat în considerare? Sau altfel spus, care este secretul CV-urilor învingătoare în proba de screening?
Pentru mine și colegii mei, cel mai comun motiv este foarte simplu: nepotrivirea cu job-ul. De obicei există niște cerințe minimale pentru că un candidat să ajungă în etapa de interviu, cum ar fi experiența cu o anumită tehnologie, cunoașterea unei anumite limbi străine. Tocmai pentru că foarte mulți aplicanți “pică” din cauza nepotrivirii, recomand să aplicați la job-urile unde simțiți cu adevărat că aveți profilul căutat, iar în acest fel aveți niște așteptări realiste legate de numărul de interviuri la care veți putea fi invitați, creați legături mai strânse cu recruiterii de la companii care va interesează cu adevărat și aveți în general o experiență mai plăcută de recrutare. Nu există o “formulă magică” care face un CV să treacă sau nu de screening. Doar conținutul său dictează direcția acestei decizii.
Ca ultimă întrebare, o curiozitate a mea: dacă există vreo greșeală de scriere, treci cu vederea? Am auzit de multe ori acest lucru ca fiind eliminatoriu, deoarece arată că acel candidat nu e suficient de atent la detalii.
Depinde de greșeala de scriere. Personal, nu o consider un blocker absolut, mai ales dacă nu se repetă de mai multe ori – oricine poate greși. Totuși, dacă există mai multe greșeli, acest lucru ar putea deveni un motiv de respingere, pentru că arată că persoana respectivă nu a petrecut timp să verifice informațiile transmise către companie.
Redactarea unui CV nu este o treabă ușoară pentru un viitor angajat, dar nici pentru recruiteri, care depun efort pentru a selecta cei mai potriviți candidați ce vor trece la proba interviului, doar pe baza unor descrieri succinte.
Sperăm ca acest articol să vă ajute să pătrundeți în mintea unui recruiter, să înțelegeți cum gândesc aceștia și ce îi ajută și influențează în luarea deciziilor. Cu ajutorul sfaturilor și răspunsurilor incluse în cele două articole din seria All about CVs sunteți pregătiți să vă îmbunătățiți CV-ul și să realizați următorul pas important în carieră.
All about CVs – page 2/2 este al cincilea articol din seria Community Writer, articol dezvoltat cu sprijinul Adobe România. Această serie își propune să aducă un plus de informație și înțelegere privind subiecte de interes pentru domeniul IT. Dacă te întrebi ce presupune procesul de recrutare, găsești aici primul articol. Dacă nu îți este clar ce să alegi, internship sau junior level, poți citi câteva informații relevante aici, iar dacă vrei să afli diferențele între junior, middle și senior, citește acest articol. De asemenea, All about CVs – page ½ poate fi găsit aici.
Ți-a plăcut articolul? Mai ai întrebări sau curiozități despre CV-uri? Atunci nu ezita să ne scrii pe hello@codette.ro și vom distruge împreună aceste mituri.