7 motive pentru care să te alături unui hackathon online

2NHack 2020

De ce să te alături unui hackathon online? În mare parte motivele sunt similare cu cele de la un hackathon offline, dar nu numai. Am stat un pic și m-am gândit la ce m-ar ajuta pe mine un astfel de eveniment. Și am reușit să găsesc ceva valoare care poate nu iese atât de mult în evidență cât să treacă peste nostalgia de a fi parte dintr-un eveniment față în față! Chiar dacă sunt mai ascunse, odată ce ies la lumină nu mai pot fi trecute cu vederea atât de ușor 🙂 

1. Conexiuni cu mentorii

Din punctul meu de vedere, cel mai important motiv este acela de a-ți construi networkul personal. Și da, mulți vin pentru a forma prietenii. Dar este o oportunitate care îți poate aduce mult mai mult decât atât! Citisem la un moment dat un sfat care mi s-a părut foarte bun, „atunci când ai de ales între fericire și dezvoltare personală, alege dezvoltarea”. Autorul pornește de la premisa că nu vei ști dinainte ce te face fericit/ă, dar vei putea estima ce te va ajuta să te dezvolți. Mie îmi place să alerg după mai mulți iepuri în același timp, pentru că în viață chiar poți să îi prinzi, dacă te antrenezi suficient de bine. Ca în diagramele Venn, trebuie să existe o suprapunere pe undeva 🙂  

Iar dacă prieteniile sunt genul de relații emergente, care pot apărea spontan sau în timp, pentru o relație de mentorat trebuie să construiască ambele părți. Mentorii sunt acele persoane cu un prag de carieră deasupra ta care îți pot da sfaturi diverse: de la cum să-ți construiești produsul, la ce pași să faci ca să avansezi în carieră. Indiferent de pragul la care te afli, poți întotdeauna să găsești sprijin la ei. Iar hackathons sunt o oportunitate bună să intri în vorbă și să te faci remarcat/ă!

2. Te scoate din zona de confort 

Da, știai deja că te scoate din zona de confort – asta dacă nu ești înnebunit/ă după competiții, altfel ești ca un pește în apă!

Dar nu vorbeam despre zona aia de confort – ci de una cu atât mai greu de obținut, încât nici marile corporații nu i-au dat de cap încă! Te pregătești să fii liderul de mâine? Îți dau atunci o provocare: realizează o echipă diversă și facilitează comunicarea între ei.

Cu toții știm că echipele diverse au potențialul de a fi mult mai performante decât cele uniforme. Dar lucrul acesta nu merge ca uns, trebuie un pic de muncă pentru a face ca toate părerile să fie auzite, deciziile să fie luate într-un mod care să fie respectat de toți și mai ales să nu pierzi oameni pe parcurs. Dar un manager bun nu dă înapoi de la o provocare! 😉

3. Treci peste sindromul impostorului 

Am mai scris și în trecut despre sindromul impostorului. Unul dintre lucrurile care m-au ajutat să-mi construiesc încrederea în mine a fost să mă pun în situații care nu doar că mă scoteau din zona de confort, dar erau și demne de a fi trecute într-un jurnal de reușite. Și nu vorbesc aici doar de actul de a fi prezent la un hackathon, ci de mândria care vine o dată cu lucrul pe un proiect care înseamnă ceva pentru mine. 

Tot în același articol am vorbit și despre tendința de a ne auto-sabota, frica de a nu lua locul cuiva sau că sunt alții mai buni. Întotdeauna vor fi alții mai buni, dar genul acesta de activități te trag și pe tine în sus. Personal, în cadrul competițiilor m-am accelerat întotdeauna cel mai mult. Dacă problema e că știi prea puțin, atunci e momentul potrivit să înveți!

4. E o oportunitate de învățare imensă

Și că tot vorbeam de învățat, e un lucru care iese în evidență pe un CV atunci când vezi „hackathon” și nu mă refer aici la skill-urile tehnice dobândite. Întreg sistemul educațional românesc se axează pe competiție, dar nu întâmplător aici premiile sunt obținute de echipe. Ca orice lucru care trebuie învățat, spiritul de echipă nu se dezvoltă de la sine. Trebuie să înveți să cedezi control, să accepți că alții vor face lucrurile într-un mod diferit de tine. În loc să faci tu totul, exersează motivarea oamenilor din jurul tău.

5. Te pregătește pentru work online

Faptul de a lucra de acasă este noul normal și cu siguranță va schimba foarte mult avantajele oferite la angajare, cel puțin de către firmele cu departamente tech. Dar lucrul de acasă necesită o anumită disciplină cu care mulți nu sunt obișnuiți. De ce să nu faci un test drive? La următorul tău interviu ai cu ce te lăuda 😉

6. Poți transforma ideea de la hackathon într-un startup / proiect open source

Și dacă nu ești fan/ă corporații, te poți folosi de oportunitatea asta ca să găsești oameni pasionați ca și tine și să faceți împreună acel proof of concept la care visezi! 

7. Premii

Nu în ultimul rând, să nu uităm de faptul că sunt și ceva premii în joc. Parcă ne gâdilă un pic mai mult mândria personală atunci când avem și ceva de arătat la prieteni!

Te-am convins?

2NHack 2020

Bineînțeles că venim și noi în sprijinul tău: între 31 octombrie – 1 noiembrie organizăm 2NHack, un hackathon în care punem AI-ul în prim plan – dar nu oricum, ci pentru rezolvarea problemelor reale. Și câte probleme nu au ieșit la suprafață din ultima perioadă care nu ar putea fi rezolvate folosind AI?

Nu e niciun secret că la evenimentele Codette încurajăm echipele mixte, pentru că nu poți să demonstrezi principiile diversității și ale incluziunii dacă inviți doar un singur gen de oameni la masa de joc. Când spunem mixte ne referim și la gen, dar și la skills, nivel de experiență, interese și opinii. Hackathonul este axat pe AI, dar dacă ai doar programatori care știu inteligență artificială, cine îți va crea produsul, interfața grafică, pagina web? Indiferent de domeniul tău de interes, cu siguranță e nevoie de abilitățile tale într-o echipă!

Fie că te înscrii cu o echipă sau individual, nu uita că skill-urile pe care le ai sunt valoroase și ar putea fi folositoare și aici. Eu am o vorbă: dacă nu încerci, atunci răspunsul cu siguranță e „NU”. La fel și aici: dacă nu te înscrii, atunci sigur skill-urile tale nu vor fi folosite în acest context. Dacă, în schimb, te hotărăști să aplici, nu știi cât de departe poți ajunge 😉

Cum te înscrii

Alătură-te și tu la ediția a doua 2NHack! Găsești mai multe detalii pe evenimentul Facebook. Te poți înscrie singur/ă sau cu o echipă prin formularul de aici.

La ediția aceasta de 2NHack, ne bucurăm de sprijinul unor super parteneri! Cognizant SoftvisionAdobe RomaniaSystematic A/SAccenture RomaniaCreative Tim ne vor fi alături pe tot parcursul evenimentului. Participă și tu ca să intri în contact cu mentorii din partea lor, dar și cu cei din partea comunității Codette. 

Dacă ți-a plăcut articolul de mai sus, de ce să nu continui lectura? Îți recomand următoarele:

Spread the love