2NHack 2020 a adus împreună prieteni vechi și mentori noi, într-un hackathon care de data aceasta s-a desfășurat în mediul online, pe Discord. Acesta a avut loc între 30 octombrie și 1 noiembrie, motiv pentru care tematica principală a acestui hackathon a fost Halloween-ul.
Indiferent de limbajul favorit, 2NHack urmărește folosirea a cel puțin unei componente de Inteligență Artificială pentru a realiza soluții practice la probleme reale. Astfel, ne-am propus să conectăm persoane din mai multe arii de activitate – de la studenți la industry professionals – și să încurajăm diversitatea într-un cadru prielnic progresului și productivității.
Pentru că ne-am dorit ca proiectele dezvoltate în cadrul hackathonului să fie cu aplicabilitate reală, direcțiile de anul acesta pe care ne-am concentrat au fost următoarele:
- Healthcare
- Continuum of Care, centrat pe software pentru spitale, social care etc.
- Education – AI & Technology Support in Troubling Times
Direcțiile au fost alese de către partenerii noștri Cognizant Softvision, Systematic, respectiv Adobe.
Regulamentul oficial al campaniei poate fi regăsit aici.
Agendă
Agenda completă, așa cum s-a desfășurat la fața locului, se regăsește în imaginea de mai jos:
Lansare
Lansarea a avut loc live, însă am avut probleme tehnice cu partea de audio. Ne-am bucurat însă că partenerii noștri de la Cognizant Softvision au înregistrat lansarea într-un alt mod, trecând astfel peste problemele întâmpinate de noi, și ne-au pus-o la dispoziție la o calitate bună – o poți găsi aici.
Din partea Cognizant Softvision, Maria Hostiuc, Head of Studio Experience ni s-a alăturat la deschiderea 2NHack 2020 cu un mesaj pozitiv, îndemnându-ne să ne depășim limitele și să nu încetăm niciodată să creștem. „Dacă va fi cazul să nu vă iasă ceva așa cum ați plănuit și sunteți pe punctul de a renunța, mi-aș dori tare mult să vă aduceți aminte de cuvintele astea: perfection is the enemy of good”, ne-a amintit Maria.
Desfășurare
În această ediție am avut un total de 61 de persoane înscrise, dintre care 20 de persoane s-au înscris individual. Vineri seară toți cei care aveau o idee de proiect, fie că aveau deja o echipă sau doreau să li se mai alăture și alți coechipieri, au prezentat ce își doresc să realizeze și care sunt necesitățile lor în termeni de echipă. Până la finalul zilei, la etapa de Crowd Finding, s-au organizat în 12 echipe care au intrat în competiție. Fiecare echipă a primit după acest pas un canal text și unul de voce unde se puteau sincroniza cu echipa lor, dar și cu mentorii sau cu voluntarii Codette.
Sâmbătă dimineață mentorii, atât din partea Codette, cât și de la partenerii noștri, știind deja care sunt echipele formate, și-au prezentat skill-urile într-o conferință Zoom, menționând și cu ce pot sprijini. După prezentările acestora, întâlnirea s-a transformat într-un Q&A din partea participanților legat de cum se pot pregăti mai bine pentru un job în care se folosește AI și care sunt posibilitățile, atât în România, cât și în afară.
Echipe
În cadrul 2NHack 2020 am avut în total 12 echipe participante, cu idei faine:
- Between Us Physical distancing app.
- Blue Is Sus Diagnosing respiratory problems from X-rays.
- CookHub Cook Hub – healthy nutrition.
- DrugUser Classification of drugs based on their biological activity.
- Everybody Exercise Now! Video generation for healthcare: platform for correctly executing sport activities at home.
- Hackwired Chemistry AR lab.
- Kerosen How climate change affects the world and how much worse it will be in the future.
- Prepeliță Breast cancer detection.
- Robo Women School assistant, using RPA Automation Tools.
- Soft Squad School assistant.
- Starters Sentiment analysis based on facial expressions used to identify depression.
- Vikings Chatbot for health checks.
Dintre acestea, exceptând o singură echipă, toți au reușit finalizarea unui produs până la etapa de jurizare.
Premii
Ediția din 2020 a pregătit premii faine, iar dacă inițial pregătisem doar 8 premii (3 locuri, 5 mențiuni), până la finalul evenimentului am reușit să extindem la 11, pentru ca toate echipele care au prezentat în pitch-urile de la final să fie premiate.
- Premiul I 4000 EURO
- Premiul II 2000 EURO
- Premiul III 1000 EURO
- Prima mențiune Smart watches Amazfit GTS, oferite de Cognizant Softvision
- Mențiunile II, III, VI Material Kit Pro – Developer Licenses oferite de Creative Tim
- Mențiunile IV, V, VII, VIII Swag oferit de Cognizant Softvision (ghiozdan de laptop, cană, agendă, pix)
Clasamentul final este următorul:
- Premiul I Between Us
- Premiul II Everybody Exercise Now!
- Premiul III DrugUser
- Prima mențiune CookHub
- Mențiunea II Robo Women
- Mențiunea III Prepeliță
- Mențiunea IV Vikings
- Mențiunea V Kerosen
- Mențiunea VI Soft Squad
- Mențiunea VII Blue Is Sus
- Mențiunea VIII Starters
Pe lângă premii, ne dorim să sprijinim activ echipele care vor continua lucrul la proiecte. Astfel, o parte dintre echipe vor intra în direct în cadrul emisiunii „Orașul Vorbește” al Radio România Cultural, la rubrica destinată comunității Codette din fiecare joi dimineață. Membrii echipei câștigătoare a premiului I, Between Us, au participat deja în cadrul emisiunii și au discutat despre soluția realizată de ei pentru a evidenția distanțarea fizică.
Juriu
Super juriul nostru ne-a ajutat ca premiile să ajungă la echipele cu cele mai bune proiecte:
Cristina Juc, Executive Director @ Spherik Accelerator
În prezent Director Executiv la Spherik Accelerator, Cristina este implicată în comunitatea de startup-uri de peste 5 ani, în diverse roluri. A fost organizator și susținător al multor inițiative din ecosistem, cum ar fi Startup Weekend Cluj, How to Web, Edtech Romania, și altele, precum și mentor sau juriu in competiții de startup-uri. Cristina este pasionată de educație și crede cu tărie în puterea colaborării.
Ciprian Bărbieru, Computer Scientist @ Adobe Romania
Ciprian este un dezvoltator pasionat de sisteme distribuite și de orice procesări care se întâmplă la o scară destul de mare. În cadrul Adobe lucrează la o aplicație care procesează miliarde de mesaje pe zi și le pune la dispoziția soluțiilor de Digital Marketing pe care le au. Este curios să vadă ce se va întâmpla la intersecția dintre Big Data și AI, și entuziasmat de oportunitățile care vor apărea într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Cornelia Paraipan, Medic de psihiatrie pediatrică și psihoterapeut de familie și individual @ Mindcare
Cornelia este medic de psihiatrie pediatrică și psihoterapeut de familie și individual. Lucrează din 2015, mai întâi ca rezident în clinica de psihiatrie pediatrică a Spitalului „Prof. Dr. Al. Obregia” din București, iar în ultimul an în cadrul Centrului de Psihiatrie și Psihoterapie MINDCARE. În timpul rezidențiatului își începe formarea în psihoterapia familiei în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie (AMPP), unde pregătirea profesională se rafinează, învățând să vadă povestea din spatele diagnosticului.
Scrie articole pentru Pagina de Psihologie pe teme de sănătate mintală, parenting și cercetări din psihologia relațiilor. Se descrie ca o persoană a cărei pasiune și curiozitate pentru întelegerea celor din jur este întrecută de consumul avid cultural – de cărți, filme, teatru, dar mai ales muzică. Cornelia consideră că cel mai bun context de învățare din viața ei sunt poveștile de viață ale oamenilor din jur și se consideră norocoasă că poate face asta prin natura meseriei ei.
Adrian Fako, Founder @ 8000.studio
Adrian a lansat mai multe produse în ultimii 8 ani, în domeniile elearning, ecommerce și infrastructură de cloud, acum gestionează un portofoliu de produse și investiții. Îl interesează startup-uri în AI și protocoale descentralizate pe care le susține cu credite pentru cloud. 3rd place EY Entrepreneur of the Year 2016, fastest growing companies, 300% in revenues YoY & Forbes 30 Under 30.
Criteriile pentru jurizare au acoperit o plajă largă de indicatori pentru evaluarea proiectelor. Astfel, am cerut juriului să dea note pentru dificultatea tehnică, polish, utilitate, inovație și perspective de creștere.
Mulțumiri
Mulțumim sponsorilor noștri care ne-au sprijinit în realizarea evenimentului: Cognizant Softvision, Adobe Romania, Systematic A/S, Accenture Romania, Creative Tim!
În același timp, ne-am bucurat de o mulțime de prieteni care ne-au sprijinit să dăm sfară în țară – vă mulțumim tuturor: BEST Bucharest, SISC, ITFest, Codecamp Romania, Innovation Labs, Radio România Cultural, UniHack, Smart Everything Everywhere, Vreau sa fiu Antreprenor, DevCon Live, Spherik Accelerator, LSAC Bucureşti, DefCamp, EESTEC Bucuresti, JSLeague, UPB Alumni Community, Bucharest.AI!
Gânduri de final
Vrei să vezi mai multe din atmosfera hackathon-ului?
Chiar dacă s-a desfășurat în mediul online, avem și un album foto cu care ne mândrim. Pe pagina noastră Facebook poți accesa filmările momentelor importante din cadrul hackathon-ului, și anume: lansarea programului, pitch-urile de idei prezentate vineri, pitch-urile finale de duminică și premierea 2NHack 2020.
Și dacă tot ai ajuns până aici, de ce să nu continui lectura? Iată câteva dintre recomandările noastre:
- 7 motive pentru care să te alături unui hackathon online
- Despre doi dintre mentorii 2NHack 2020 am mai avut ocazia să scriem în trecut, și anume:
- Despre programul nostru de mentorat, Techtor, oare ai auzit? Dacă nu, citește aici 5 lucruri pe care trebuie să le afli!