Indiferent dacă aplici pentru un workshop sau un eveniment, o bursă sau chiar o facultate din străinătate, de regulă ai de completat și un formular cu diferite întrebări. Și cum noi folosim formulare de înregistrare pentru majoritatea evenimentelor noastre, am analizat datele din ele și am scos câteva sfaturi utile pentru oricine, indiferent pentru ce tip de eveniment aplică.
Având în vedere că urmează să avem ceva workshop-uri în viitorul apropiat, am zis că merită să sintetizăm informațiile și să le punem la dispoziția tuturor 🙂
- „De ce vrei să participi?”
Întrebarea asta e destul de comună, însă de cele mai multe ori este tratată cu superficialitate. Când adăugăm o întrebare de genul în formularele noastre, asta e întrebarea care ne spune dacă persoana care aplică a citit descrierea evenimentului și știe pentru ce aplică. Pe lângă asta, de aici rezultă și motivația personală de a participa la eveniment, o metrică foarte importantă atunci când evaluăm formularele de aplicare.
Cam toate răspunsurile pe care le primim pentru întrebarea asta se pot încadra în câteva categorii, pe care le putem analiza cu ușurință. De exemplu, pentru un workshop de programare putem încadra cam orice răspuns primit în categoriile:
- nu a raspuns la întrebare. Persoanele care nu răspund la întrebări sau adaugă un „-„, chiar dacă întrebarea este marcată ca fiind obligatorie nu au o motivație destul de puternică să scrie 2 rânduri și lasă impresia de superficialitate. Din păcate, aceste persoane au pierdut din start șansa de a participa la eveniment.
- răspunsul este foarte vag și nu are legătură cu tema evenimentului. Exemplul cel mai des de răspuns vag este „să învăț ceva nou”. Când citești asta, ca evaluator, nu poți să diferențiezi între două persoane care au scris același lucru. Dacă ai 200 de persoane care aplică și 100 au dat răspunsul ăsta, din start cele 100 vor fi triate primele. Dacă motivația principală e să înveți ceva nou, atunci mesajul transmis către evaluator e că nu îți pasă dacă vii aici, la un curs de dans sau la un maraton de alergare, atâta timp cât e ceva nou pentru tine – și la fel de ușor poți renunța la workshopul nostru dacă apare ceva mai interesant pe parcurs. Dacă motivația ta e vagă, șansa va fi acordată cuiva care are argumente mai specifice.
- întotdeauna apar și răspunsuri precum „vreau să văd cum e la Automatică” sau „vreau să văd cum e la Poli”. Chiar dacă ținem o parte dintre workshopurile pentru liceu la ACS, scopul nostru nu este să oferim o experiență „ca la facultate”. Când un evaluator citește asta, nu poate să nu se gândească la faptul că poate persoanele respective ar avea mai mult de câștigat dacă s-ar duce la un târg de facultăți sau ar lua legătura cu ligile studențești.
- ceva mai bine stau persoanele care se încadrează aici: persoanele pasionate de programare sau care doresc să își găsească pasiunea pentru programare. Motivația e ceva mai bine legată de faptul că e un workshop de programare, dar nu ia toate punctele pentru că nu e strâns legată de tematica workshopului. Persoanele din categoria asta s-ar înscrie cam la orice curs de programare și au o motivație foarte diluată, nu e clar dacă participarea la workshopul ăsta în particular le va ajuta / influența viitorul.
- și categoria care are punctaj maxim: persoanele care în răspuns se leagă de tematica workshopului. Dacă tu mă faci pe mine, în calitate de evaluator, să cred că te va ajuta în vreun fel participarea la workshopul pentru care aplici, ai punctaj maxim. Și faptul de a formula un răspuns de categoria asta e mai greu decât pare, însă răspunsul, dacă îl formulezi bine pentru tine, te va ajuta mai mult decât crezi.
- „Care sunt așteptările tale?”
Așteptările trebuie întotdeauna să fie realiste. Scopul întrebării e să vedem dacă la final vei fi mulțumit(ă) de cunoștințele dobândite. E.g. dacă în urma unui workshop de 3 zile așteptările sunt să poți programa fără ajutor în limbajul nou învățat, noi din păcate nu vom putea garanta acest lucru. Până la urmă, și programatorii cu experiență mai au nevoie de ajutor din când în când – ce oferim noi este un punct de pornire 🙂
Pentru a putea răspunde la întrebarea asta, trebuie să te gândești ce scrie în descrierea workshopului că vei face (și dacă nu ai toate detaliile, să nu-ți fie frică să întrebi în eventul de pe Facebook, în grup etc) și ce înseamnă asta pentru tine. De exemplu: dacă în descrierea workshop-ului scrie că vei învăța să faci un joc X și 0 în Python în 1 zi, poți să te gândești cum ai putea folosi tu cunoștințele mai departe. E vreun joc similar pe care ți-ai dori să îl implementezi singur(ă)? E vreun motiv în particular pentru care ți-ai dori să înveți Python și crezi că workshopul te va ajuta?
Și aici, ca și în cazul întrebării legate de motivație, un răspuns bun îți va lua un pic de timp de gândire, poate te va face să dai și câteva căutări pe Google; dar în final vei fi mai câștigat(ă) doar pentru că ai făcut pașii ăștia, indiferent de rezultatele selecției.
2.1. Motivație vs. așteptări
Foarte multe persoane le confundă pe cele două, mai ales că există răspunsuri care aparent s-ar potrivi la ambele, cum ar fi „să învăț lucruri noi” (hint: dacă răspunsul se potrivește la ambele întrebări, înseamnă că e prea general și din start pică pentru ambele).
- Sinceritatea
Niciun răspuns nu e greșit! Dacă îți este mai ușor, completează ca și cum ai povesti unei prietene răspunsurile la întrebări. Nu e nevoie să ai formulări cu „dumneavoastră”, ce contează e ce vrei să ne transmiți.
În general vedem ezitări la întrebări care au legătură cu nivelul de programare știut. Știi deja / nu știi deloc programare? Să nu-ți fie frică să ne spui asta. De exemplu, în workshopurile noastre pentru începători în general alegem atât persoane care sunt deja pasionate de programare, cât și persoane care nu știu programare deloc și vor să vadă cu ce se mănâncă. Nivelul general este pentru a le comunica trainerilor pentru a-i ajuta în partea de predare, dar nu va influența șansele tale la workshop.
Există și workshopuri la care apar pre-requisites (aka o listă cu lucruri pe care trebuie să le știi înainte) – iar aici dacă nu ești sincer(ă) cu privire la nivelul de pregătire, atunci așteptările tale cu privire la workshop nu vor fi îndeplinite și nu vei avea o experiență prea grozavă. Dacă nu ești sigur(ă) ce înseamnă asta, cel mai bine e să întrebi; cu asta ajuți și organizatorii să își actualizeze descrierea evenimentului (poate și alte persoane și-au pus aceeași întrebare,dar dacă tu ești cea/cel care observă asta din start te faci un pic remarcat(ă)).
- Aplică! Aplică! Aplică!
Se va întâmpla să nu fii selectat(ă) – și se va întâmpla des asta, fie pentru că răspunsurile tale nu au ieșit destul în evidență (mai ales la început), fie din motive pe care nu le poți controla (de ex. un număr mare de persoane care aplică pe un număr relativ redus de locuri). Nu o lua în nume personal, nu te deprima. Prea multe persoane ne-au spus că n-au mai aplicat și a doua oară la diferite workshopuri din frică de a fi respinse iar.
Un lucru pe care încercăm să îl spunem cât de des putem e că dacă nu aplici, dacă nu întrebi, răspunsul e întotdeauna „nu”. Și e calea ușoară, nu vei fi dezamăgit(ă) niciodată dacă nu aplici. Dar nici nu avansezi – și nu vei ști cât de departe ai fi putut ajunge dacă mai încercai o dată.
- Date de contact
Pare ceva trivial: dacă aplici pentru ceva, de ce ai da alte date de contact? Din păcate știm destule cazuri în care persoanele care au aplicat au dat alte numere de telefon, iar când le-am sunat să le spunem că au fost selectate, să ni se spună că am greșit numărul. Cuplează asta cu verificarea foarte rară sau chiar gresirea mail-ului și așa ratezi șansa primită.
Pe lângă cele 5 sfaturi, aș mai adăuga și unul bonus: dacă ai nevoie de inspirație, probabil găsești online persoane care au scris postări de blog cu tips & tricks specifice pentru exact evenimentul la care vrei tu să aplici-sau poate le găsești în comunitate și le întrebi direct. În cazul Codette, e ușor să pui o simplă întrebare pe grup: „Hei! Cine dintre voi a aplicat la X și îmi poate da niște sfaturi?” 😀