[Job Insight] Sfaturi pentru un interviu în IT

JobInsights#2 Interviu IT

Cum te pregătești pentru un interviu în IT? Care sunt pașii acestuia? Ce să faci și ce să eviți pentru a avea succes? Cum îți pregătești CVul și cum diferă acesta în funcție de experiență? Interviul este o experiență prin care trece fiecare angajat. Poate părea un obstacol pentru a obține jobul visat, dar este un proces necesar.

Am discutat cu două experte în domeniu pentru a înțelege totul despre un interviu în IT. Fulga Dună este specialist în recruiting și team lead al Advance Technology Center Recruitment pentru Accenture București. Mihaela Bălan este recruiting analyst în cadrul Accenture Technology. Ele au răspuns întrebărilor comune despre procesul de recrutare în IT.

 

Care sunt etapele unui interviu în IT?

Mihaela ne spune că fiecare companie își creează procesul de recrutare adecvat nevoilor proprii. În Accenture preferă să meargă pe structura clasică, detaliată mai jos. „În momentul de față întreg procesul este online. Indiferent de etapă, susținem candidații să întrebe orice simt că ar fi relevant pentru ei. Dorim să oferim un viziune cât mai clară asupra viitorului în cadrul Accenture.”

Fulga ne detaliază pașii:

O scurtă discuție telefonică. Viitorul coleg sau viitoarea colegă este contactat/ă de echipa de Recrutare IT.

O discuție de HR. În cadrul acesteia povestim mai multe despre companie, rol și oportunități interne.

O discuție tehnică. Seniorii noștri evaluează nivelului de cunoștințe tehnice, experiența în domeniu în concordanță cu cerințele și nivelul de senioritate al rolului. În plus, aceștia detaliază aspectele tehnice ale activității și proiectele disponibile.

 

La ce se uită un angajator în CV-ul cuiva? Ce ar trebui să pun în valoare în funcție de nivelul experienței?

Fulga spune că în general contează cel mai mult experiența, studiile și certificările. Apoi caută tehnologiile necesare pentru rolul respectiv.
Suntem conștienți că scrierea unui CV necesită mult timp și energie, dar când aceste informații sunt deja scrise, discuțiile din procesul de recrutare pot fi mult mai detaliate și concentrate. În felul acesta se pot realiza cu adevărat discuții libere care permit o cunoaștere mai bună a ambelor părți.

Mihaela detaliază moduri diferite de a-ți pune în evidență informațiile din CV, în funcție de nivelul de senioritate.

 

Junior.

Pentru juniori pregătirea CVului se poate simți cea mai dificilă. Recomandăm să se concentreze pe cât posibil pe aria practică. Ca structură:

  • experiența de muncă (dacă există) și detalierea activității – în special dacă este relevantă pentru actualul job pentru care aplică.
  • certificări – în desfășurare și finalizate. Acestea denotă proactivitate și interes în domeniu.
  • studiile – aici se pot menționa materiile relevante și proiectele. Opțional, aici se poate adăuga și un link de GIT în care să fie diverse proiecte din timpul liber și facultate.
  • lista cu skill-uri tehnice relevante (tehnologii, frameworks, etc).

 

Middle.

Pentru middle, deja există experiență relevantă. Cel mai mare ajutor este detalierea activităților de la joburi. Trebuie menționate tehnologiile folosite, industriile de care aparțineau proiectele, îndatoririle avute – developer, QA, team lead, mentor, etc. După, urmează certificarile, studiile, iar la final lista skill-urilor. Un plan bun este ca această listă să fie structurată ca un top de skill-uri. Să iasă fie evidențiat ce stăpânește candidatul cel mai bine și cu ce a lucrat cel mai mult. Pot totuși să fie relevante și tehnologii/skilluri cu care a avut mici tangențe.

 

Senior.

Când vine vorba de seniori, clar cel mai important lucru este detalierea activităților de la ultimele 3-4 joburi sau din decursul ultimilor 5-6 ani. La restul joburilor, este apreciat dacă există o listă sumară a tehnologiilor și framework-urilor folosite. Zona de certificări este extrem de utilă și aici. La acest nivel angajatorul poate înțelege mai bine direcția în care candidatul dorește sa se îndrepte din punct de vedere al carierei. Apreciem dacă sunt menționate studiile, iar lista skill-urilor o recomand tot sub forma unui top.

În cazul seniorilor Mihaela recomandă să fie specificată direcția pe care doresc să o urmeze (team lead, manager, arhitect, consultant, etc.).

 

Cum ar trebui să mă pregătesc pentru interviu?

Există sfaturi generale ce se aplică în orice domeniu, nu doar în IT:

  • Documentează-te înainte despre companie.
  • Compară cunoștințele și experiențele personale cu cele ale rolului la care ai aplicat
  • Punctualitatea este importantă.
  • Notează dinainte întrebările pe care le ai. Scopul interviurilor este și de a răspunde la întrebările candidatului.
  • Poți nota întrebări și în timpul prezentarilor – acest lucru denota interes sporit față de rol și companie.
  • Dacă ai probleme sună recruiterul și cu siguranță te va ajuta. Fie că sunt probleme de natură tehnică sau personală.
  • Cere o reprogramare dacă este nevoie.
  • Îmbrăcămintea joacă și ea un rol important în discuțiile cu viitorul angajator.

În contextul actual cel puțin unele etape ale unui interviu în IT se desfășoară online. Specifice pentru acestea ar fi sfaturile următoare:

  • Asigură-te că ai primit invitația și ai detaliile de conectare.
  • Pune un reminder în calendar.
  • Folosește computerul, nu telefonul.
  • Ai un plan de rezervă în cazul în care ai probleme cu logarea în meeting. Poți intra cu cinci  minute înainte în meeting pentru a te asigura că totul funcționează normal.
  • Testează-ți camera și microfonul în avans.
  • Oprește notificările și alte posibile distrageri.

 

Ce să nu fac în timpul interviului?

E indicat și de apreciat să nu îți setezi task-uri în timpul interviurilor. Așa cum tu ai nevoie de întreaga atenție a intervievatorului pentru a-ți oferi toate informațiile necesare, așa avem și noi nevoie exact din același motiv. De asemenea, de cele mai multe ori dacă faci altceva în timpul interviurilor transmiți mesajul că nu ești cu adevărat interesat de rol, lucru neplăcut pentru celălalt interlocutor care și-a planificat un interval de timp dedicat în totalitate ție.

Evită pe cât posibil răspunsurile monosilabice. Noi ne dorim să aflăm cât mai multe despre tine pentru a ne asigura că acest rol ți se potrivește. În lista lucrurilor de evitat vom adăuga și dezinteresul, plictiseala, ostilitatea, ironia și cam oricare altă atitudine negativă pe care nimeni nu ar aprecia-o în interacțiuni de orice natură.

Comunicarea non-verbală joacă un rol foarte important în orice interacțiune și mai ales în interacțiunea cu viitorul angajator. 20% din mesajele interpersonale sunt transmise cu ajutorul cuvintelor. 80% sunt mesaje non-verbale, precum postura corpului, gesturi de plictiseala, stabilirea contactului vizual cu intervievatorul.

Stabilește contact vizual. Evită să ai o altă activitate în timpul discuției, să nu fii atent/ă la informațiile sau întrebările lor și să ai o atitudine negativă.

 

Ce să fac în timpul interviului?

Recomandarea pentru candidați în vederea construirii unei discuții cât mai plăcute și constructive este să existe acea doză de unicitate. Atitudinea este cheia pentru a obține jobul potrivit pentru tine. Dacă ai emoții destul de mari poți de asemenea să comunici acest lucru într-un mod jovial pentru a mai detensiona atmosfera. Astfel ajuți intervievatorul să te ajute.

Motivația care te-a determinat să aplici pentru compania și rolul respectiv, este și ea importantă. De asemenea, pregătește-te să petreci o buna parte din discuție detaliind experiența și realizarile tale, bazate pe CV, cât mai relevant și structurat. Un CV nu va putea să transmită întreaga ta experiență, dar te ajută să treci de acest prim prag pentru a avea apoi ocazia să-ți spui povestea.

Este perfect ok să ai întrebări și să le adresezi recruiterului la finalul discuției. Dacă vrei mai multe informații despre proiect, rol, echipa sau care sunt următorii pași ai procesului de recrutare, adreseaza-le și cu siguranța vei primi un răspuns.

Discuția de HR este momentul potrivit să îți spui povestea – să te folosești de storytelling. Cariera poate fi o poveste în care tu ești, evident, protagonistul.

 

Ce este storytelling-ul?

Storytelling-ul reprezintă o modalitate clasică și intuitivă de relatare a evenimentelor. Aceasta modalitate îți poate oferi un atuu în crearea unei imagini favorabile în ochii intervievatorilor. Pe scurt, fiecare început (job, studii, certificări, etc.) poate fi perceput drept o nouă oportunitate de învățare și dezvoltare care a rezultat într-o perspectivă profesională (și poate și personală) mult mai amplă.

Prin intermediul tehnicii de storytelling îți poți structura discursul mult mai simplu. Te asiguri că nu omiți realizări importante și situații complicate prin care ai trecut, care au contribuit la cine ești astăzi. Cel mai indicat este să le iei în ordine cronologică.

În cazul juniorilor este indicat să menționeze diferite proiecte din cadrul facultăților sau personale. Cele personale sunt de multe ori mai apreciate de către intervievatori, în special dacă sunt complexe. Important este să-ți menții un fir cât mai clar și relevant. De aceea, cand ai emoții, îți poți structura cateva idei înainte pentru a nu te pierde în detalii.

Este în regulă să prezinți și lucrurile care ar fi putut merge mai bine. Mai ales dacă privești acum în retrospectivă și îți dai seama cum ai fi putut îmbunătăți lucrurile. Nimeni nu se așteaptă ca totul să meargă perfect. Ce este important este modul cum abordezi și percepi situațiile respective.

 

Ce ar trebui să fac după interviu?

După discuțiile cu viitorul angajator, sfatul nostru este să ceri feedback. Feedback-ul este necesar și ajută din ambele perspective. Ca și candidat, trebuie să înțelegi rezultatul final al interviului, precum și performanța avută în procesul de recrutare. Iar ca recruiteri, trebuie să știm cum a decurs experiența candidatului în procesul de recrutare pentru a ști ce poate fi îmbunătățit pe viitor.

De asemenea, după fiecare interviu, poți analiza următoarea zi, la rece, cele discutate. Astfel îți vei da seama ce întrebări ai mai dori să adresezi pentru a avea imaginea de ansamblu cât mai clară. Oricând pe parcursul procesului poți cere informații cu privire la aplicația ta de la recruiterul cu care ai fost în contact.

 

După ce ar trebui eu să aleg un angajator?

În primul rând, după roluri relevante raportate la experiența sau aria ta de interes. În al doilea rând, după activitatea companiei – dacă au produse proprii, dacă fac outsourcing sau sunt companii de consultanță. În ultimul rând, dar nu cel din urmă, după interacțiunea pe care ai avut-o cu reprezentanții companiei în cadrul interviului (dacă ai ajuns în acel punct).

Suplimentar, te poți interesa dacă vreun cunoscut lucrează la compania respectivă. Un feedback din interior poate fi destul de informativ.

 

Ultime sfaturi?

La final, cel mai important lucru de reținut este acela că toți suntem oameni. Uneori interviurile nu merg așa cum sperăm..

Nu uita faptul că un feedback negativ nu înseamnă nimic altceva decât noi propuneri de dezvoltare proprie. Nu denotă cu nimic valoarea noastră ca oameni, motiv pentru care aceste interviuri pot fi văzute drept simple interacțiuni între doi oameni, astfel poate eliminând puțin din acel factor de stres.

În plus, fie că vorbim despre interviuri sau în general: ai curajul de a fi tu însuți!

Dacă vrei să citești în continuare sfaturi despre recrutare și cum s-a modificat procesul în timpul pandemiei sau dacă vrei povești ale oamenilor faini din cadrul Accenture îți recomandăm:

 

Spread the love