Am participat luna trecută la evenimentul WiTT (Women in Trading and Technology) organizat de compania Jane Street, și a fost o experiență foarte faină din care am învățat multe, așa că am decis să o împărtășesc cu voi.
Jane Street
First things first, ce e Jane Street? Așa cum ați ghicit, poate, din titlul evenimentului, Jane Street Capital (denumită de obicei doar Jane Street) este o companie care se ocupă de trading (mai precis, un market maker – more on that later) și care pune un accent deosebit pe tehnologie. Nu este o companie foarte mare – are în jur de 800 de angajați distribuiți între birourile din Londra, New York, Hong Kong și Amsterdam – dar este în continuă creștere, iar condițiile oferite angajaților sunt comparabile cu cele ale unor giganți precum Google, Facebook și IBM.
WiTT
Prin evenimentul WiTT, Jane Street își propune să adune laolaltă un grup de studente și să le prezinte ce și cum fac ei în companie, ce fel de instrumente folosesc și care este atmosfera în birourile lor. Există două tipuri distincte de studente invitate să aplice la acest eveniment – cele interesate de trading (acestea trebuie, în principal, să aibă background educațional în matematică sau finanțe) și cele interesate de software development (aici este necesară ceva experiență în programare, nu neapărat programare funcțională).
Procesul de aplicare
Am aplicat pe site pe 25 octombrie (deadline-ul era 14 noiembrie) și a trebuit să încarc un CV și să scriu câteva cuvinte despre cum am auzit de Jane Street și de ce mă interesează să particip la WiTT. Am menționat și că aplic pentru programul de software development, și nu pentru cel de trading.
Pe 16 noiembrie am primit un mail care spunea că trebuie să completez un coding challenge de o oră. A fost o problemă destul de simplă, cu un roboțel care trebuia să se miște pe o hartă cu obstacole. Colegele din programul de trading primiseră o problemă de matematică și logică.
Pe 23 noiembrie am primit un răspuns – Congratulations, you have been selected! Happy happy joy joy, în 2 săptămâni merg în Londra, all expenses paid trip.
Hello, London!
Arrival
Duminică dimineață pe 9 decembrie am zburat spre Londra, împreună cu alte trei studente din România care fuseseră acceptate la eveniment. Ne-am bucurat să vedem că eram cazate într-un hotel luxos care este chiar în inima Londrei (și foarte aproape de biroul Jane Street) și că are fiecare camera ei.
Welcome dinner
Seara urma să ne întâlnim cu organizatorii evenimentului și cu celelalte studente, ca să facem cunoștință, într-un restaurant fancy la câteva minute de mers pe jos de la hotel. Am aflat că suntem în total 31 de fete din mai multe colțuri ale Europei (România, Polonia, Croația, Serbia…), de la facultăți de renume (UniBuc, Poli, Oxford, Cambridge, Universitatea din Zagreb…), dintre care 17 în programul de trading și restul pe software development.
The office
Clădirea & priveliștea
Biroul Jane Street din Londra se află la etajul 30 al clădirii “Walkie Talkie” (denumită din cauza formei inedite). Needless to say, priveliștea de la înălțime este superbă – primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns a fost să ne lipim nasurile de geam și să căutăm cu privirea landmark-uri londoneze. La ultimul etaj din clădire se află faimosul Sky Garden, o grădină interioară cu restaurante aflată între etajele 35 și 38.
Casual… și nu prea
Ni se spusese într-un mail că dress-code-ul din Jane Street este unul casual (și că, citez, majoritatea angajaților vin în blugi și tricou la serviciu) așa că multe dintre noi nu își luaseră ceva mai oficial de purtat. Când am intrat în birou însă, am remarcat că majoritatea bărbaților erau la costum, iar majoritatea femeilor pe tocuri și în fustă. M-am uitat în jos la blugii și puloverul meu și am oftat.
Events
Pe parcursul celor trei zile, am înțeles cu ce se ocupă Jane Street și care e atmosfera în companie, am învățat câte ceva despre trading și despre limbajul de programare folosit în Jane Street – OCaml. Am participat la prezentări, concursuri, workshop-uri de coding și alte activități interesante. No spoilers though, you’ll have to apply to find out the details 🙂
Free time
Deși au fost câteva zile destul de încărcate, am avut și timp liber să ne relaxăm și să explorăm puțin Londra. În timpul activităților am avut pauze regulate de masă și de snacks-uri, în care ni s-a pus la dispoziție o gamă variată de feluri de mâncare, dulciuri, sucuri și ronțănele.
Internships
Am aflat despre cum e să fii angajat în Jane Street și despre cum se desfășoară un stagiu la ei. În principiu, majoritatea stagiarilor din Londra vor petrece câteva săptămâni și în State (New York) și vor lucra pe mai multe proiecte mai mici. Ca developer, lucrezi pe tool-uri care vor fi folosite intern de către traderii din companie, deci practic “clienții” tăi stau doar la câteva mese distanță, lucru care poate fi foarte avantajos. Programele de stagiu sunt flexibile și sunt disponibile în mai multe locații.
O parte interesantă a internship-ului la Jane Street față de alte companii este că, de principiu, dacă treci de interviuri (unul telefonic și o zi de interviuri onsite) și ești acceptat pentru un internship, cât timp totul se desfășoară bine în cele 10-12 săptămâni de stagiu, șansele să primești o ofertă full-time după internship sunt foarte mari. Acesta este și motivul pentru care acceptă mai mult studenți în an terminal pentru internship-uri (deși acceptă uneori și din ani mai mici) – ca să îi poată angaja cât mai repede.
Experiența WiTT este extrem de utilă pentru cele care doresc să aplice pentru un internship în Jane Street, cu atât mai mult cu cât ai posibilitatea să participi la un mock interview chiar la ei și să vezi cu ce se mănâncă. Dacă le atragi atenția pe parcursul evenimentului, se poate chiar să te invite direct la interviuri onsite pentru un internship anul următor 🙂
Fun fact!
Cercurile din logo-ul Jane Street reprezintă litere din alfabet, poziția spațiului indicând poziția literei din alfabet (unde spațiul la ora 12 ar reprezenta litera A). Luate din interior spre exterior, cercurile din logo scriu “JSC” – Jane Street Capital.
Concluzii
Evenimentul WiTT se organizează anual și este o oportunitate inedită din care oricine are multe de învățat, fără a fi un eveniment cu un proces de aplicare complicat. Vom încerca să postăm pe pagina de Facebook informații despre deschiderea înregistrărilor pentru WiTT 2019, dar și despre alte evenimente interesante pentru #womenintech și nu numai, precum:
- Martie – Women Techmakers Summit
- Septembrie – womENcourage
- Octombrie – Grace Hopper Celebration (despre care am mai scris pe blog, iar aici găsiți cel mai recent articol)
- Noiembrie – European Women In Tech
Și lista o lăsăm deschisă 😀