Povestea #goesmobile începea în vara anului trecut, când împreună cu Asociația Tech Lounge puneam la punct o aplicație pentru grantul Educator PD Grants, cunoscut ca CS4HS – Computer Science for HighSchool. Cu un strop de noroc, aplicația noastră a fost una dintre finaliste și anul acesta Codette a avut parte de o serie de workshop-uri dedicate liceenilor și profesorilor.
Goes Mobile a constat într-o serie de workshop-uri ce și-au propus să introducă pe liceeni și pe profesorii acestora în ce presupune mobile development cu Java și Android. Echipa acestui workshop și-a propus să îi familiarizeze pe participanți cu mediul de dezvoltare – Android Studio. Pe lângă acest lucru, cu elemente de programare orientată pe obiect, elemente de interfață (User Interface) și Networking. Timp de două zile, au avut prilejul să experimenteze. La final, elevii au avut o aplicație funcțională de gestionat filme în care funcție de rating puteai să citești review și să acorzi unul.
Anul acesta am experimentat workshop-urile cu participanți 50-50 fete și băieți. Ne-am dorit un mediu inclusiv și să realizăm acel echilibru pe care ni-l dorim și în viața companiilor. Ce a mai fost diferit față de activitatea noastră până acum, faptul că am luat contact cu elevii în liceelor lor. CS4HS are o orientare puțin diferită și unul dintre criteriile prioritare a fost modul de participare al cadrelor didactice în procesul de învățare. Mare a fost încântarea să avem profesori ce rezolvau sarcinile și provocările cot la cot cu elevii. Unii dintre ei chiar își doresc să-și diversifice activitatea de la clasă și iau în calcul și un astfel de curriculum bazat de Android. În acest sens, punem bazele unei broșuri pentru a a-i spriji în activitatea didactică pe care o desfășoară.
2018 a fost pentru #goesmobile un boom de 5 sesiuni de workshop în 3 orașe diferite: București, Brașov și Constanța. Pentru București, am ajuns în Liceul Bilingv “Miguel de Cervantes”, Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza” și Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, la Brașov în Colegiul Național “Dr. Ioan Meșotă”, iar în Constanța la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”.
Liceul Bilingv Miguel de Cervantes, 14 – 15 aprilie
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, 21 – 22 aprilie
Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, 27 – 28 aprilie
Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” Brașov, 5 – 6 mai
Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, 12 – 13 mai
Am avut onoarea de a lucra cu cadre didactice dedicate, pline de implicare activă în comunitatea lor și elevi cu zvâc. E necesar să investim în continuare în educație. Fiecare liceu a fost provocare, fiecare echipă a avut o sarcină cu adevărat importantă: să ajungă la elevi și să-i călăuzească pe tărâmul #goesmobile.