FAQ C: Introducere în Frequently Asked Questions C

How it all begun and… why C?

Atunci când mă gândesc la primele momente petrecute scriind linii de cod, îmi amintesc de dorința pe care o aveam de a cunoaște în profunzime ce se întâmplă cu ceea ce dictez calculatorului. Îmi amintesc de prima dată când am declarat o variabilă, am scris o funcție, ori o sortare de vector și de nopțile pierdute făcând debugging și căutând răspuns la problemele apărute în acea mică bucată de cod. Și cu siguranță îmi amintesc de primul an de facultate, în care am descoperit o mică parte din limbajul C.

Imagine preluată de pe https://goo.gl/images/LKoNdu

În multe situații ne lovim de limbajul C, fie că vorbim de unele cursuri de la facultățile de IT&C, embedded systems, sisteme de operare sau chiar scrierea altor limbaje de programare. Este important să înțelegem modul de funcționare și ce se întâmplă în spate, mai ales când este la mijloc și timpul dedicat rezolvării unei probleme.

Lumea evoluează rapid și de multe ori suntem copleșiți de un volum mare de informații într-un timp scurt, iar uneori trebuie să ne punem la punct nelămuririle în viteză. Un impact semnificativ asupra aprofundării cunoștințelor mele a fost reprezentat de teste pe bucăți de cod simple.

Ce se întâmplă când schimb tipul variabilei? Ce se întâmplă când schimb adresa pointerului? Ce se întâmplă dacă încerc să schimb valoarea unei constante? Toate aceste posibile întrebări te pot aduce mai aproape de înțelegerea în profunzime a conceptelor pe care le folosești în codul tău. Așa am reușit să fac față unor probleme din programe mai complexe, ce adesea se rezumau la cunoașterea principiilor de bază.

Ce ne propunem?

Lansăm seria de articole, FAQ C (Frequently Asked Questions C), în care ne dorim să răspundem la întrebări frecvente legate de limbajul de programare C. Urmărim să dăm soluții celor mai întâlnite situații care ne dau bătăi de cap (vezi clasicul Segmentation Fault) și să prezentăm modalități favorabile de folosire a limbajului. Acestea vor fi însoțite de exemple, atât sub forma unor code snippets, cât și sub forma unor imagini sugestive.

Ai intrat acum la o facultate cu profil din domeniul IT&C? Ești încă în liceu, dorești să urmezi o carieră în IT&C, sau ai de gând să te pregătești pentru o facultate din domeniu? Îți încerci abilitățile în ceea ce privește programarea și nu înțelegi anumite concepte? Ai deja experiență și ai vrea să îți împrospătezi cunoștințele legate de limbajul C? Ești în căutarea unui loc de muncă în IT&C și îți dorești să te pregătești pentru un interviu tehnic?

Dacă răspunsul este „da” la cel puțin una dintre întrebările de mai sus, această serie este pentru tine.

Vestea bună este că materialele propuse pot fi parcurse și înțelese într-o oră sau mai puțin! Timpul este raportat la cei care au cunoștințe de bază în limbajul C. Dacă acum ești la primul tău contact cu programarea în C, este posibil ca studierea articolelor să dureze mai mult. 

Ce dorim să discutăm?

Imagine preluată https://goo.gl/images/LX8DQz

Ca o privire de ansamblu, temele abordate vor fi:

  • Lucrul pe biți și reprezentarea numerelor în calculator
  • Variabile
  • Pointeri
  • Alocarea dinamică și eliberarea memoriei
  • Struct, Union, Enum
  • Modularizare
  • Funcții
  • Macros și preprocesare

Acestea fiind spuse, te invităm să ne urmărești în săptămânile ce urmează pe blog și sperăm să îți fim de ajutor în clarificarea posibilelor întrebări pe care le ai în legătură cu C.

Spread the love