Cod de conduită

pentru participarea la evenimentele Codette

Evenimentele Codette asigură un mediu lipsit de hărțuire pentru toată lumea, indiferent de sex, identitate sau orientare sexuală, dizabilități, înfățișare, înălțime, rasă, vârstă sau religie. Nu tolerăm hărțuirea participanților în nicio formă în care acest lucru se poate prezenta. Participanții la evenimente care încalcă aceste reguli pot fi sancționați sau chiar excluși de la eveniment / evenimente viitoare.

Hărțuirea include, dar nu se limitează la:

 • - Comentarii verbale care ranforsează ideea de structuri sociale dominante [e.g. legate de sex, identitate sau orientare sexuală, dizabilități, înfățișare, înălțime, rasă, vârstă sau religie];

 • - Imaginile cu tentă sexuală în spații publice;

 • - Intimidarea cu intenție, urmărirea;

 • - Fotografierea sau înregistrarea în scopul intimidării;

 • - Bullying, incluzând, dar fără a se limita la amenințări, insistarea ca cineva să iasă din grup sau de limitare a dreptului de exprimare al cuiva, etc.

 • - Întreruperea repetată a discuțiilor sau a evenimentului.

 • - Contactul fizic necorespunzător;

 • - Oferirea de atenție cu conotație sexuală nedorită;

 • - Susținerea sau încurajarea oricăror dintre comportamentele descrise anterior.

Ranforsare

De la participanții cărora li s-a cerut să înceteze comportamentele de hărțuire se așteaptă conformarea imediată.

Sponsorii și partenerii evenimentului se vor conforma, de asemenea, cu acest cod de conduită în activitățile lor din cadrul evenimentului (prezentări, materiale distribuite, materiale afișate, stand etc). În particular, aceștia nu vor folosi imagini, activități, haine, uniforme, costume cu conotație sexuală și nu vor crea un mediu discriminatoriu.

Dacă un participant se angajează în comportament de hărțuire, organizatorii evenimentului își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a menține evenimentul primitor pentru toți participanții. Acest lucru include avertizarea acestuia sau chiar excluderea de la eveniment.

Organizatorii pot lua măsuri pentru redresarea oricărui lucru menit să, sau cu un impact clar de a perturba evenimentul sau de a-l face ostil pentru oricare dintre participanți.

Ne așteptăm ca participanții să urmeze aceste reguli la toate evenimentele și activitățile Codette. Ne-am dori ca aceste reguli să fie urmate chiar și în afara evenimentelor noastre!

Raportare

Dacă cineva vă face pe dumneavoastră sau pe altcineva să nu vă simțiți în siguranță sau bineveniți, vă rugăm să raportați acest lucru cât mai curând membrilor din organizare.

Hărțuirea, precum și alte încălcări ale codului de conduită reduc valoarea evenimentului pentru toată lumea. Ne dorim să fiți fericiți la evenimentul nostru - ajutați-ne să menținem acest statut pentru toată lumea!

Puteți raporta încălcarea codului de conduită:

 • - Personal, la oricare dintre organizatorii evenimentului.

 • - Prin e-mail, la hello@codette.ro

Desfășurarea unei raportari personale

La raportarea personală, organizatorii noștri vor avea în prim plan siguranța dumneavoastră. Este posibil ca ei să implice și alți membri din organizare pentru a se asigura că raportarea dumneavoastră este tratată corespunzător. Nu veți fi pus(ă) în situația de a confrunta pe nimeni și nu vom dezvălui nimănui identitatea dumneavoastră.

În cazul în care aveți nevoie, vă putem ajuta să contactați poliția locală, putem să vă punem la dispoziție o escortă, sau vă putem asista în orice manieră pentru a vă simți în siguranță pe parcursul evenimentului.

Licență și mod de folosire

Codul de conduită Codette a fost creat special pentru evenimentele Codette și îi este atribuită o licență de folosire de tipul Creative Commons 4.0 Internațional.

Astfel, puteți distribui și folosi acest cod de conduită pentru alte evenimente non-Codette, atât timp cât menționați sursa în modul următor: „Acest cod de conduită a fost preluat de la comunitatea Codette - Cod de conduită Codette - și este folosit conform licenței Creative Commons 4.0 Internațional”. De asemenea, trebuie indicate modificările făcute într-o manieră rezonabilă, care să nu sugereze în niciun fel vreo legătură / aprobare din partea comunității Codette a proiectului dumneavoastră sau a modificărilor aduse codului de conduită.

Codul acesta de conduită este bazat pe exemplul de politică de pe pagina wiki Geek Feminism, creată de Ada Initiative și diferiți voluntari.