Cod de conduita

Pentru participarea la evenimentele Codette

1. GENERAL

Evenimentele Codette asigura un mediu lipsit de hartuire pentru toata lumea, indiferent de sex, identitate sau orientare sexuala, dizabilitati, infatisare, inaltime, rasa, varsta sau religie. Nu toleram hartuirea participantilor in nicio forma in care acest lucru se poate prezenta. Participantii la evenimente care incalca aceste reguli pot fi sanctionati sau chiar exclusi de la eveniment / evenimente viitoare.

Hartuirea include, dar nu se limiteaza la:

 • Comentarii verbale care ranforseaza ideea de structuri sociale dominante [e.g. legate de sex, identitate sau orientare sexuala, dizabilitati, infatisare, inaltime, rasa, varsta sau religie];
 • Imaginile cu tenta sexuala in spatii publice;
 • Intimidarea cu intentie, urmarirea;
 • Fotografierea sau inregistrarea in scopul intimidarii;
 • Bullying, incluzand, dar fara a se limita la amenintari, insistarea ca cineva sa iasa din grup sau de limitare a dreptului de exprimare al cuiva, etc.
 • Intreruperea repetata a discutiilor sau a evenimentului.
 • Contactul fizic necorespunzator;
 • Oferirea de atentie cu conotatie sexuala nedorita;
 • Sustinerea sau incurajarea oricaror dintre comportamentele descrise anterior.

2. RANFORSARE

De la participantii carora li s-a cerut sa inceteze comportamentele de hartuire se asteapta conformarea imediata.

Sponsorii si partenerii evenimentului se vor conforma, de asemenea, cu acest cod de conduita in activitatile lor din cadrul evenimentului (prezentari, materiale distribuite, materiale afisate, stand etc). In particular, acestia nu vor folosi imagini, activitati, haine, uniforme, costume cu conotatie sexuala si nu vor crea un mediu discriminatoriu.

Daca un participant se angajeaza in comportament de hartuire, organizatorii evenimentului isi rezerva dreptul de a lua masuri pentru a mentine evenimentul primitor pentru toti participantii. Acest lucru include avertizarea acestuia sau chiar excluderea de la eveniment.

Organizatorii pot lua masuri pentru redresarea oricarui lucru menit sa, sau cu un impact clar de a perturba evenimentul sau de a-l face ostil pentru oricare dintre participanti.

Ne asteptam ca participantii sa urmeze aceste reguli la toate evenimentele si activitatile Codette. Ne-am dori ca aceste reguli sa fie urmate chiar si in afara evenimentelor noastre!

3. RAPORTARE

Daca cineva va face pe dumneavoastra sau pe altcineva sa nu va simtiti in siguranta sau bineveniti, va rugam sa raportati acest lucru cat mai curand membrilor din organizare.

Hartuirea, precum si alte incalcari ale codului de conduita reduc valoarea evenimentului pentru toata lumea. Ne dorim sa fiti fericiti la evenimentul nostru - ajutati-ne sa mentinem acest statut pentru toata lumea!

Puteti raporta incalcarea codului de conduita:

 • Personal, la oricare dintre organizatorii evenimentului.
 • Prin e-mail, la hello@codette.ro

4. DESFASURAREA UNEI RAPORTARI PERSONALE

La raportarea personala, organizatorii nostri vor avea in prim plan siguranta dumneavoastra. Este posibil ca ei sa implice si alti membri din organizare pentru a se asigura ca raportarea dumneavoastra este tratata corespunzator. Nu veti fi pus(a) in situatia de a confrunta pe nimeni si nu vom dezvalui nimanui identitatea dumneavoastra.

In cazul in care aveti nevoie, va putem ajuta sa contactati politia locala, putem sa va punem la dispozitie o escorta, sau va putem asista in orice maniera pentru a va simti in siguranta pe parcursul evenimentului.

5. LICENTA SI MOD DE FOLOSIRE

Codul de conduita Codette a fost creat special pentru evenimentele Codette si ii este atribuita o licenta de folosire de tipul Creative Commons 4.0 International.

Astfel, puteti distribui si folosi acest cod de conduita pentru alte evenimente non-Codette, atat timp cat mentionati sursa in modul urmator: ,,Acest cod de conduita a fost preluat de la comunitatea Codette - Cod de conduita Codette - si este folosit conform licentei Creative Commons 4.0 International". De asemenea, trebuie indicate modificarile facute intr-o maniera rezonabila, care sa nu sugereze in niciun fel vreo legatura / aprobare din partea comunitatii Codette a proiectului dumneavoastra sau a modificarilor aduse codului de conduita.

Codul acesta de conduita este bazat pe exemplul de politica de pe pagina wiki Geek Feminism, creata de Ada Initiative si diferiti voluntari.