Codette revine cu bine-cunoscutul studiu numărului de femei admise în cadrul facultăților de profil tehnic. Anul acesta am analizat admiterea la licență a trei universități din București, cuprinzând diverse specializări:
- Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnica din București)
- Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (Universitatea Politehnica din București)
- Facultatea de Inginerie în Limbi Străine (Universitatea Politehnica din București)
- Facultatea de Matematică și Informatică (Universitatea din București)
- Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (Academia de Studii Economice București)
Studiul este efectuat pentru specializările facultăților menționate anterior și evidențiază diversitatea elevilor admiși la buget și la taxă, în funcție pe specialitate și total pe facultate. Puteți vizualiza raportul total expandând coloanele tabelelor. Statistica este realizată pe baza datelor obținute din admiterea în anul universitar 2018-2019 și puteți compara aceste rezultate cu procentele din 2016 și 2017. A doua jumătate a articolului se bazează pe studiul diversității elevilor care s-au înscris pentru a susține examenul de admitere, discutând astfel despre cauzele ce duc la inegalitatea distribuției studenților în doua dintre facultățile analizate.
Universitatea Politehnica București
Facultatea de Automatică și Calculatoare – specializările Calculatoare și Tehnologia Informației (ACS CTI), și Ingineria Sistemelor (ACS IS)
Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației – specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației (ETTI CTI)
Facultatea de Inginerie în Limbi Străine – specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației (FILS CTI)
Față de rezultatele din anul trecut, se observă o creștere a numărului de fete în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare de la 31.14% la 34.8% la specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației și de la 32.18% la 38.8% la specializarea Ingineria Sistemelor.
Universitatea București
Facultatea de Matematică și Informatică – specializările Informatică, Matematică, și Calculatoare și Tehnologia Informației
Anul acesta se observă o creștere în cadrul specializării de Informatică, de la 25.85% la 30.71%, însă pentru celelalte două specializări, procentul de fete este ceva mai mic pentru admiterea din 2018 decât cea din 2017. La specializarea Matematică, procentul a scăzut de la 58% anul trecut la 44%, iar la specializarea CTI de la 29% la 24%.
De data aceasta am analizat în plus și diversitatea elevilor înscriși pentru a susține examenul de admitere.
Academia de Studii Economice
Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică – specializările Cibernetică, Informatică Economică, Informatică Economică cu predare în limba engleză, și Statistică și Previziune Economică
Și în cadrul acestei facultăți a avut loc o creștere a numărului de fete: la Cibernetică de la 77.46% la 78.92%, la specializarea de Statistică și Previziune Economică de la 54.63% la 60.63%. În cadrul specializării de Informatică Economică a avut loc o ușoară scădere de la 59.46% la 58%, însă procentul de fete este totuși ridicat.
Unde este, de fapt, problema
Studiul asupra diversității realizat anul acesta, 2018-2019, vine cu informații în plus. Am decis să analizăm această cauza cât mai adânc, astfel că am obținut informații asupra diversității candidaților înscriși pentru a susține examenele de admitere la facultățile de profil tehnic. Pentru aceasta, am primit ajutor din partea Asociației Studenților de la Matematică și Informatică și a Ligii Studenților de la Automatică și Calculatoare, care au procurat datele ce pot fi găsite în tabelul de mai jos.
Numerele totale pot fi ușor diferite față de tabelele anterior menționate, deoarece datele pentru studiul efectuat asupra elevilor admiși provin din listele publicate în iunie/iulie 2018, iar datele din aceste ultime două tabele sunt oferite de secretariate și au fost primite mai recent, în martie 2019. Acest lucru influențează foarte puțin studiul, iar cauza adevărată a inegalității numărului de fete și de băieți de la facultățile de profil tehnic poate fi observată în tabelul de mai jos.
Se poate observa că, numărul de fete admise este mult mai mic față de numărul de băieți admiși (coloanele 6 și 7). Însă raportat la numărul de înscriși, se observă că procentul de fete admise dintre cele înscrise este aproximativ egal, dacă nu chiar mai mare, decât procentul de băieți admiși din cei înscriși. Astfel, cauza problemei nu este legată de pregătirea și abilitatea de a rezolva exercițiile propuse în cadrul examenului de admitere. Problema este datorată de numărul mic de fete ce susțin examenul de admitere comparativ cu numărul de băieți, după cum se poate observa în tabelul de mai sus. Astfel, încurajarea fetelor să aleagă o carieră în informatică va spori implicit și numărul lor în domeniu.
Concluzii
Am evidențiat care este adevărata cauză în inegalitatea numărului de fete și de băieți ce studiază la facultățile menționate, iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu este unul surprinzător, ci chiar așteptat. Asociația Codette este încrezătoare că, de la an la an, numerele vor arăta din ce în ce mai bine și că procentul de fete este într-o continuă creștere. Între timp, continuăm să sprijinim femeile în IT prin workshop-uri, meet-ups și o mulțime de alte activități și vă așteptăm pe pagina noastră de Facebook și pe grupul Codette.