Techtor – program de mentorat pentru studenți și proaspăt absolvenți

Te-ai gândit că este un moment potrivit pentru a-ți îmbunătăți abilitățile tehnice? Vrei să contribui în cadrul unui proiect open-source? Atunci este cazul să povestim despre Techtor.

Ce este Techtor?

Techtor este un program de mentorat organizat de Codette în parteneriat cu Lenovo Foundation. Programul se derulează pe o perioadă de 6 săptămâni. Fiecare participant lucrează la un proiect tehnic, sub îndrumarea unui mentor. Obiectivul programului de mentorat este diminuarea diferenței între nivelul de cunoștințe al studenților și cerințele companiilor, atât în termeni de tech skills, cât și soft skills. Astfel,  mentorii sunt persoane care au experiență de muncă în cadrul unei companii.

Calendarul evenimentului

 5 aprilie – 12 aprilie: înscrierea participanților

14 aprilie: anunțarea participanților selectați

15 aprilie – 18 aprilie: cunoașterea mentorilor și alegerea proiectului

19 aprilie – 4 mai: perioadă de lucru

5 mai: evaluarea de la mijlocul proiectului

6 mai – 24 mai: perioadă de lucru

25 mai: Demo Day (evaluarea finală)

Mentorii Techtor

Proiectul dispune de 10 mentori, jumătate dintre aceștia sunt angajați Lenovo și cealaltă jumătate sunt din partea organizației Codette. Pentru ediția curentă, mentorii au un background solid în programare și au experiență cu următoarele limbaje de programare sau tehnologii:

  • Web Development (HTML, CSS, JS, Angular, React, Vue.js)
  • Backend Development (Java, Spring Framework, databases)
  • Mobile Development (Java / Android, Objective C/ Swift)
  • Embedded Development (C, Arduino, IoT)
  • DevOps (Linux, Networking, Bash, Python, security, C)
  • Machine Learning (Python, PyTorch, numpy, NLP, Computer Vision, NN)
  • C++, C#, Erlang

Mentorii nu vor avea rolul de programatori în cadrul proiectului, ei nu vor scrie cod sau rezolva bug-urile din implementare. Rolul acestora este să ghideze și să ajute participanții să găsească singuri un răspuns sau o rezolvare.

Cine poate participa la Techtor

Participanții vor fi studenți (orice an de studiu de la licență sau master) sau proaspăt absolvenți, care au terminat facultatea maxim acum 2 ani și care la momentul actual locuiesc în București. Din cauza timpului redus, programul se axează mai mult pe aprofundarea cunoștințelor și utilizarea acestora într-un proiect tehnic. Acest lucru presupune ca participantul să aibă ceva experiență în domeniul proiectului ales. 

Procesul de selecție

Vom alege 10 participanți pentru a lua parte în acest program de mentorat. În cadrul procesului de selecție vom ține cont de:

  • motivația de a participa la eveniment
  • skill-urile de care dispun mentorii, în conformitate cu preferințele fiecărui participant legate de proiect
  • obținerea unei participări mixte

Modul de desfășurare

Duminică, 14 aprilie, vom anunța fiecare persoană care s-a înscris dacă a fost selectată sau nu. Tot atunci, participanții vor afla cine este mentorul cu care vor colabora.

La începutul primei săptămâni, mentorii și participanții se vor cunoaște mai bine și tot atunci se vor decide detaliile proiectului tehnic. Mentorul poate propune idei de proiect, însă nu este obligatoriu să se aleagă din lista respectivă. Până la data de joi, 18 aprilie, mentorii și participanții vor stabili de comun acord tema proiectului tehnic, dar și un program de desfășurare al acestuia pentru următoarele 5 săptămâni. După aceea, participanții pot începe să lucreze la proiecte.

La evaluarea de la mijlocul perioadei fiecare participant va fi implementat o parte din funcționalități. Pentru Demo Day, participanții vor prezenta o versiune funcțională și cât mai avansată a proiectului, cu funcționalitățile propuse inițial.

Mentorii vor dedica între 2 și 4 ore săptămânal acestui proiect, iar participanții între 10 și 12 ore. Ca sistem de versionare, se va folosi Github. Mentorii vor oferi feedback pe codul scris de către participanți săptămânal. Sunt încurajate întâlnirile offline dintre participanți și mentori.

Vrei să aplici?

Dacă îți dorești să iei parte la această provocare, aplică aici până pe 12 aprilie, ora 23:59. Pentru întrebări, scrieți-ne la hello@codette.ro sau pe pagina de Facebook.

 

 

 

Spread the love