Supereroii Web – To be continued

Copiii de la Mia's Children cu diplomele de participare

Supereroii Web a luat sfârșit – evenimentul organizat de Codette, aflat la prima ediție, a constat în 6 săptămâni de emoții și învățare. În cadrul programului, copiii cu vârste între 10 și 16 ani găzduiți de Mia’s Children au căpătat cunoștințe de programare web. De asemenea, ei au avut ocazia să participe la lecții de dezvoltare personală. Am început programul cu lecții de limba engleză, în care copiii s-au familiarizat cu termeni cheie din lumea programării web. Pentru a le aprinde interesul față de lumea IT, una dintre primele lecții a fost despre istoria programării. În urma acestei lecții, copiii au aflat astfel despre evenimente însemnate, cât și despre personalități diverse, precum Ada Lovelace și Tim Berners Lee. În acest mod, li s-a întețit curiozitatea față de programare și tehnologie.

Acesta este al 3-lea articol din seria Supereroii Web. Primul articol descrie planurile și scopurile propuse pentru acest program, iar al doilea vine cu noutăți din timpul evenimentului. Între timp, copiii au terminat lecțiile de HTML și CSS. Mulți dintre ei au fost atrași de partea de design a paginii web – adăugarea imaginilor și stilizarea fiind unele dintre activitățile lor preferate. În urma evenimentului, participanții și-au manifestat interesul față de alte proiecte care au ca scop predarea programării. Mai mult de atât, o parte dintre copii își doresc să continue o carieră în programare.

Demo day

Evenimentul s-a încheiat cu un un demo day privat, pe data de 13 iulie. În cadrul demo day copiii au avut ocazia să-și prezinte proiectele finale. Copiii, entuziasmați să arate produsul muncii lor, au prezentat lucrările în fața voluntarilor Codette și reprezentanților partenerilor.  Toți copiii au avut ocazia să sărbătorească încheierea cu succes a programului Supereroii Web împreună cu voluntarii, savurând din tortul personalizat ce conținea personajele totem ale programului. Aceștia au primit goodie bags ce conțineau cadouri, mult așteptatele tricouri cu tematica Supereroii Web și diplome de participare.

Tortul personalizat cu tematica Supereroii Web

Copiii de la Mia's Children lângă tortul personalizat

Panelul de discuții

A doua parte a demo day a fost panelul de discuții. În cadrul panelului vorbitorii, moderați de Laura Antonache, le-au relatat copiilor despre teme diverse, unite prin pasiunea pentru tehnologie.

Din prima prezentare, ținută de Adela Vais, copiii au aflat mai multe despre compilatoare și interpretoare. Datorită acestei prezentări, ei și-au format o idee despre cum calculatorul ajunge să înțeleagă liniile compuse de programatori și transformă codul scris dintr-un limbaj high-level în acei bine cunoscuți 0 și 1.

Screenshot din timpul prezentării Adelei Vais, parte din Demo Day

Teodora Moraru, co-fondatoare si CTO al Tire2Tire, le-a povestit copiilor despre startup-ul ei. Ea le-a prezentat funcționarea unui model de învățare automată, exemplul utilizat fiind chiar modelului aplicat în Tire2Tire. Modelul a primit mai multe poze cu anvelope defecte sau în stare bună. Pe baza acelor poze, modelul a ajuns să recunoască starea unui cauciuc. Nu în ultimul rând, prezentarea Teodorei a fost despre cum o idee poate deveni ceva mai mult de atât, alături de persoane pasionate și dedicate.

Silvia Stegaru, cofondatoare și președinte Codette, le-a dat copiilor o doză de motivație povestindu-le despre drumul ei în lumea programării. Aceasta le-a oferit sfaturi celor ce doresc să urmeze calea de programator, indubitabil interesantă și plină de satisfacții. Ea le-a povestit copiilor despre algoritmii genetici, simplificând informația în așa mod încât și cei mici să înțeleagă ideea funcționării acelor algoritmi.

Ștefan Rădulescu, ultimul speaker, le-a explicat copiilor ce sunt, de fapt, domeniile STEM și STEAM. Acesta a prezentat asociația CRESTEM, le-a oferit copiilor link-uri utile, vorbind mai detaliat despre competiții de robotică și, nu în ultimul rând, le-a explicat ce domenii și roluri există în IT. Copiii au avut ocazia să pună întrebări după fiecare prezentare, ocazie pe care au utilizat-o din plin. 

Impresiile trainerilor și echipei de organizare

Trainerii Codette au fost vrăjiți de copiii cu care au lucrat. Curiozitate, implicare și dorință de a învăța – acestea sunt cele mai importante caracteristici pe care le-am regăsit în participanți. Ele au fost și cele ce ne-au ajutat să trecem peste fiecare piedică sau dificultate întâlnită.

Pe durata evenimentului am înțeles cu toții provocările de a preda online și ne-am confruntat cu situații neașteptate. Cu toate acestea, am reușit să ne atingem obiectivele și să trezim în copii o atracție către programare. Echipa de organizare a simțit puternic ieșirea din zona de confort, iar aceasta a dus la o creștere pe diferite niveluri – ne referim bineînțeles la abilitățile de predare, dar și la creșterea rezilienței și adaptabilității. Toate acestea s-au datorat motivației, profesionalismului și optimismului tuturor celor implicați adunați pentru acest scop comun. Cât despre traineri și interacțiunea cu copiii, aceștia ar rezuma proiectul în câteva cuvinte: impact, inspirație și speranță.

Mulțumiri

Evenimentul Supererorii Web nu ar fi putut avea loc fără sprijinul Ambasadei SUA. Le mulțumim sponsorilor programului: BitDefender, sponsor silver, care a contribuit cu o donație de 22 de laptopuri; ThoughtWorks, sponsor bronze; Leisure Garden, care au oferit conexiune la internet și routere pentru 6 luni și Irinei Brudaru pentru donație privată utilizată pentru cumpărerarea căștilor pentru copii. 

Acest program a fost adus în mișcare datorită efortului și dedicării tuturor voluntarilor care s-au implicat în planificare, organizare și predat. De asemenea, suntem recunoscători oamenilor minunați de la Mia’s Children pentru deschiderea de a colabora cu Asociația Codette și pentru supravegherea din timpul lecțiilor online.

Recomandări de lectură

Ai terminat de citit acest articol, dar mai ai poftă să citești ceva bun? Îți propunem următoarele articole:

Spread the love