Silvia Maria Mitruș ne vorbește despre cât de importantă este încrederea. Silvia este o persoană plină de energie pozitivă, ambiție și entuziasm. Ea este Java Developer în Accenture Technology (în biroul din București – sau biroul de acasă în ultimul timp). O persoană curajoasă ce dovedește că zona tech este perfectă pentru oamenii sociabili și curioși ce au pasiuni interdisciplinare. Încrederea Silviei a ajutat-o să se dezvolte și să evolueze atât personal, cât și profesional. Vom afla cum este viața ca developer la Accenture, cum a ales calea aceasta și ce sfaturi a adunat din experiența sa.
Ce presupune jobul tău? Cum arată o zi din viața ta la muncă?
Tocmai asta este frumusețea – activitatea mea zilnică presupune jonglarea cu mai multe roluri. Munca de consultanță începe prin a înțelege problemele și nevoile clienților noștri. Particip la oferirea și designul celor mai bune soluții software. În plus fac și implementarea efectivă a acestor soluții, eu având background în dezvoltare Java.
Ziua mea începe de fiecare data cu o cafea și cu ședința de daily stand-up în care eu și echipa mea ne aliniem cu privire la statusul muncii noastre. Urmează sesiuni de code review și suport pentru colegii juniori, aliniere cu echipa de business sau de testare, ședinte. A doua parte a zilei o dedic pentru munca individuală. Aceasta necesită concentrare mai profundă cum ar fi sesiunile de codare sau crearea de design tehnic.
Odată cu munca de acasă încerc să includ cât mai des o plimbare fie în pauza de prânz, fie după program. În felul acesta mă deconectez. În plus, contribui cu kilometri de activitate pentru provocarea de fitness pe care o avem cu colegii. 😀
Cum ai ajuns să lucrezi în domeniu?
Mi-a plăcut informatica încă din liceu. Atunci am descoperit că pot îmbina gândirea creativă cu gândirea logică, având mereu o înclinație spre partea reală, deși îmi plăcea să jonglez și cu limbile străine, științele sociale, comunicare. De aceea am ales să studiez Informatică Economică, deci NU un profil pur tehnic. Cred că voiam ceva din ambele lumi. Au urmat un stagiu de practică și internship unde m-am specializat ca programator Java. Consider că am avut mereu noroc de profesori buni și oameni specialiști care mi-au transmis plăcerea de a programa și a studia în general. Nu poți ști niciodată ce influență poți avea asupra unui elev, student, intern, cineva la început de drum. Astăzi sunt și suma influențelor acestor oameni care și-au pus amprenta asupra carierei și drumului meu în viață și pentru care sunt mereu recunoscătoare.
Ce sfat ai avea pentru cineva la început de drum? Ce te-ar fi ajutat pe tine să știi?
Ar fi bine să facem cu toții cât mai des un exercițiu de introspecție și muncă de autocunoaștere. Acest lucru este imperios mai ales la început de drum. Este necesar să știm la ce suntem buni, din ce ne luăm energia și ce ne vine cel mai ușor și natural să facem. Odată ce ne știm talentele și abilitățile este important să le aliniem cu valorile noastre. Trebuie să găsim un sens în tot ceea ce facem. Nu cred că am întâlnit pe cineva care să nu vrea ca munca sa să aibă un impact și să contribuie cu ceva asupra lumii în care trăiește.
Pentru mine a fost important să mă dezvolt multidisciplinar tocmai pentru a-mi descoperi punctele forte. Astfel am ajuns să folosesc zilnic abilitățile mele de comunicare, coordonare, gândire logică, creativitate și capacitate de învățare și adaptare. Aplic toate acestea într-un mediu flexibil care-mi permite să fiu eu și să evoluez constant. De asemeanea, prin munca mea am un impact pozitiv asupra vieții altor oameni. Poate că nu salvez vieți, dar simplul fapt că munca mea ajuta într-un fel sau altul viața altor oameni este de ajuns.
Desigur toate acestea vor fi aliniate în diferite momente ale vieții cu motivații de moment sau pasiuni. Fie că-ți dorești să demonstrezi atunci când ești la început de drum, să-ți mărești câștigurile materiale sau să te dedici unor cauze de voluntariat. Este absolut normal să-ți revizuiești obiectivele pe măsură ce evoluezi. Dacă ar fi să mă întorc la începutul carierei mele aș lucra mai bine la nevoia mea de perfecționism, validare exterioară sau competitivitate.
Un alt sfat ar fi să privești curajos orice oportunitate care se ivește. Nu poți ști niciodată în ce oportunitate de dezvoltare uriașă se va transforma pentru parcursul tău profesional. Chiar dacă ești angajat, este bine să ai o viziune antreprenoriala asupra produsului pe care îl dezvolți. Ajută să te implici prin gândire critică, idei proactive și asumarea responsabilității. Și orice obstacol ar apărea în drumul tău, ai mereu încrederea în forțele proprii. Pentru mine orice provocare s-a dovedit mereu o reușită.
Cum ai ajuns tu să-ți găsești încrederea în tine?
Încrederea în mine este fix rezultatul exercițiului de autoreflecție de care spuneam. Cu cât mă cunosc mai bine și știu pe ce mă bazez, cu atât îmi accept și părțile care nu îmi plac la mine și cu care este nevoie să lucrez. Astfel nu mai simt nevoia de a lua din exterior validare. Totul se rezumă la dezvoltarea stimei de sine, să te simți confortabil în pielea ta și să fii blând cu defectele tale. Sigur, în spatele acestor lucruri stă multă muncă de conștientizare împreuna cu multe minute de meditație, TED Talks și orice altă activitate de dezvoltare personală. 😀
Totuși nu trebuie să ne simțim singuri în această lungă călătorie a cunoașterii de sine. Ne putem descoperi calități și prin felul în care prietenii noștri ne văd. Când vreau să-mi cresc încrederea îmi place să-mi întreb cei mai apropiați prieteni ce apreciază cel mai mult la mine. Nu fac asta pentru ego sau pentru validare, ci pentru a afla și mai multe despre mine. Dacă vei face acest exercițiu vei descoperi că cei mai mulți dintre prietenii tăi vor da un răspuns asemănător, scoțând în evidență defapt felul în care îi faci să se simtă în prezența ta. Și asta este esența ta ca persoană, care se reflectă în lucrurile pe care le faci cel mai bine.
Oamenii cei mai dragi mie chiar îmi dau în felul acesta încredere în mine și le primesc complimentele de fiecare dată cu mare recunoștință. Modul în care primim complimente reflectă oricum relația pe care o avem cu noi înșine și stima de sine. Așa că data viitoare când primești un compliment acceptă-l cu toată inima!
Ce faci în timpul liber?
Cred că ți-ai dat deja seama că sunt o persoana sociabila. Așadar îmi place să-mi petrec timpul liber împreună cu familia și prietenii. Plimbările lungi prin oraș sau în natură, cafeaua de specialitate, descoperirea de localuri noi, mersul la concerte sunt printre lucrurile care-mi plac cel mai mult. Marile mele pasiuni sunt călătoritul și descoperirea de culturi noi. Mi-am propus să fac asta mai des în viitorul apropiat, chiar dacă contextul pandemic limitează puțin călătoriile.
De ce sunt relațiile personale și comunitatea atât de importante pentru tine?
Fiind orientată către oameni și luându-mi energia conectându-mă cu ei, pun mare preț pe comunitate și importanța relațiilor personale. Comunitatea îți poate da acel sentiment de apartenență, rădăcinile pe care ți le formezi, siguranță, dar și responsabilizare. De-a lungul timpului, ceea ce mi-a adus cea mai mare satisfacție a fost lucrul în echipă și proiectele care puneau accent pe crearea unei echipe puternice.
Cred în puterea comunității, în capacitatea ei de transformare personală și în contextul oferit pentru a da înapoi. Eu încerc să fac asta prin mentorat, oferire de sprijin și încurajare. Încerc să creez sisteme de suport în construcțiile sociale din care fac parte. În lumea digitală este mai ușor să intri în comunități care să te facă fericit, unde să-ți găsești locul.
Dacă vrei să citești în continuare pentru a-ți dezvolta încrederea prin sfaturi despre recrutare sau prin povestea unei alte persoane interesante: