Recap Celebration Day 3

Pentru a treia oară consecutiv, am avut deosebita plăcere de a ne întâlni pe data de 9 martie la TechHub în cadrul unui eveniment dedicat celebrării femeilor, și anume Codette Celebration Day. A treia ediție a conferinței a fost un mare succes, evenimentul luând amploare de la an la an.

Dacă sunteți nou la noi pe blog și nu știți despre ce este vorba, Codette Celebration Day este o conferință de o zi dedicată Anitei Borg, care și-a consacrat o mare parte din viață pentru eliminarea barierelor care țin femeile și minoritățile departe de domenii precum cel tehnic. Câteva cuvinte despre ediția 2 aici.

După cum probabil v-ați dat seama, acest eveniment și-a propus să aducă în prim plan persoane care dau dovadă de calități tehnice remarcabile, persoane pasionate de tehnologie, dar și oameni din domenii non-tech.

Prima parte a zilei a fost, în mare parte, acaparată de discuții inspiraționale. Am avut onoarea de a o avea alături de noi pe Małgosia, CEO @Geek Girls Carrots, care a venit tocmai din Polonia.

Invitata noastră specială din acest an a fost Abigail Rupp, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice al Ambasadei SUA. Mama ei s-a numărat printre primele femei care au lucrat în domeniul tech în anii ‘70; diploma de master obținută este în Library Science, deoarece universitatea la care și-a terminat studiile nu exista încă specializarea de Computer Science. Urmându-i exemplul, tânăra Abigail a început să participe la tabere de informatică. Acela a fost locul în care a realizat că nu contează cum arăţi, ci ce poți face, de ce ești interesat şi ce energie ai.

În cea de-a doua parte a zilei am asistat la prezentări tech, ziua încheindu-se cu un panel despre antreprenoriat.

Gheața a fost spartă de Mihaela Găman, lead Codette, care a propus o nouă perspectivă asupra felului în care ne alegem locurile într-o încăpere. Te-ai gândit vreodată că așezarea în sală este, de fapt, o machetă a ceea ce se întâmplă și în viața de zi cu zi? Oamenii care se așează în față sunt cei pregătiți tot timpul să își asume răspunderea, să fie văzuți. Vestea bună este că oriunde te-ai afla în acest decor, totul ține de tine și de felul în care abordezi situația.

Abigail Rupp, Adjunctul Șefului Misiunii Diplomatice al Ambasadei SUA, ne-a povestit cât de importantă este diversitatea și incluziunea în activitățile de zi cu zi, cât și la locul de muncă. De aceea sfatul ei pentru antreprenori este să încerce pe cât posibil să creeze o cultură în propria organizație, să fie capabili să creeze un spațiu în care toată lumea să se simtă în siguranță și să fie liberă să își împărtășească ideile, experiențele.

Małgosia Ratajska-Grandin, CEO @Geek Girls Carrots, a deschis prezentarea într-un mod aparte, mizând pe implicarea participanților în mod activ prin intermediul unui chestionar online completat în timp real de către cei prezenți, legat de antreprenoriat și participarea femeilor în activitățile antreprenoriale. Concluziile nu au fost satisfăcătoare, doar 28% din startup-uri având cel puțin un fondator de sex feminin.

Andra Zaharia, Freelance Content Marketer, ne-a dat mai bine de 15 sfaturi despre cum să depășești sindromul impostorului. Este posibil să schimbi acele gânduri distorsionate și să te raportezi altfel la tine. Ce este de ținut minte este că toate trăirile prin care treci în acele momente de slăbiciune nu reflectă realitatea, ci doar percepția subiectivă care poate fi schimbată.

Radu Apostoae, Director of Software Engineering @GoPro, a vorbit despre istoricul firmei și ne-a prezentat cronologia completă a evoluției puternicei mini-camere, precum și principiile din spatele funcționării gadgetului. La sfârșitul prezentării cele mai inspirate întrebări venite din public au fost premiate cu goodie bags din partea firmei.

Alexandra Huideș, Network Reliability Engineer @Adobe, a împărtășit cu noi cum web-scale networking introduce noi funcții care le permit furnizorilor de servicii și conținut pe Internet, dar și furnizorilor de Cloud să ofere clienților o experiență de utilizare a aplicației mult mai bogată. Acest lucru presupune totodată trimiterea utilizatorilor, al căror număr este într-o continuă creștere, rapid la informația accesată.

Ești sigur de faptul că îți place să codezi, dar oare cum e în realitate să lucrezi ca programator? Olga Matoula, Software Engineering @Bloomberg, a povestit tuturor cât de nerealiste sunt așteptările pe care studenții și le formează încă din timpul facultății legate de modul în care lucrurile vor decurge la locul de muncă.

Alina Pușcașu, Application Developer Associate @Accenture, a împărtășit cu cei prezenți scurta istorie din spatele schimbării carierei, un lucru care nu mai este așa rar întâlnit în ziua de astăzi. Ai în jurul tău atâția oameni care au reușit și te uiți la ei cu admirație, dar nu înțelegi cum de au avut curajul să facă ceea ce tu nu îndrăznești să faci acum.

De asemenea, a împărtășit cu noi motivul pentru care soft skill-urile sunt atât de valoroase și de ce sunt ele atât de prețioase în ziua de astăzi. Principalul motiv ar fi acela că dau armonie și eficiență în cadrul unei echipe și aduc un plus de care are nevoie orice organizație.

Cum spuneam și mai sus, în încheierea conferinței am asistat la un panel de antreprenoriat pe tema “Opportunities for Early Stage Startups”. Panelul a fost moderat de Alexandra Anghel(Co-fondator & CTO MorphL, Co-fondator Codette), iar cei trei invitați, Andreia Patroiu(Co-founder @TalentBrowse), Adriana Dumitrof(Community Manager @TechHub Bucharest), Alin Claudiu Apostu(Project Manager @Romanian Business Leaders – Vreau să fiu Antreprenor), au povestit despre cum ideile lor luat naștere, cum s-au concretizat, despre proces și greutățile întâmpinate pe parcurs.

Alături de partenerii noștri am pregătit și premii surpriză pentru participanții care au rămas alături de noi până la final. Astfel, la sfârșitul zilei 5 câștigători norocoși au plecat acasă cu câte un bilet la DevTalks 2019, un altul se va bucura de un bilet la Voxxed Days Frontend, și ultimul, dar nu cel din urmă câștigător a intrat în posesia unei licențe Adobe Creative Cloud.

Ținem să mulțumim încă o dată partenerilor noștri, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil: GoPro, Adobe, Bloomberg și Accenture, precum și Ambasadei SUA pentru sprijinul oferit.

De asemenea, mulțumim TechHub București pentru că ne-a găzduit.

Spread the love