Bună, sunt Adriana, sunt pasionată de tehnologie și știință în general. Vreau să vă povestesc despre participarea mea la conferința Grace Hopper Celebration for Women in Tech de anul acesta.
Pre-GHC
În primul rând, pentru a obține ceva, trebuie să faci un pas în direcția dorită. Am avut dubii la început dacă să aplic sau nu, dacă ar putea beneficia altcineva mai mult de pe urma conferinței. Articolul Silviei m-a inspirat și mi-am făcut curajul să aplic. Am făcut un pas înainte și, prin intermediul proiectului Codette Traveler, am reușit să merg la GHC!
GHC Basics
Pentru cei care nu știu, conferința este împărțită în mai multe secțiuni:
- Career Fair, unde sunt în general studente și femei în căutarea jobului perfect
- partea axată pe tehnologie (incluzând sesiuni de prezentări, workshopuri, panels)
- întâlniri cu diverse comunități
- avansare în carieră
- sesiuni pentru inspirație, în care intră și discuții legate de discriminarea femeilor în tech și soluții pentru combaterea acestora.
People & Vibe
Este uimitor să te afli în aceeași clădire cu atâtea femei pasionate de tehnologie! Majoritatea dintre cei 18 000 de participanți erau femei! Prima dimineață a fost uluitoare. Oriunde te uitai în jur, vedeai o multitudine de fete pline de zâmbete și entuziasm. Cum aveam să aflu mai târziu, majoritatea erau la prima participare la conferință!
Cei care mă cunosc știu că sunt puțin timidă. Cu toate acestea, am încercat să vorbesc cu diverse persoane și să aflu ce le-a motivat pe ele să participe la GHC. În general, studentele au fost încurajate de facultățile la care erau, iar pentru unele dintre ele era o mare necunoscută până în momentul participării și nu știau la ce să se aștepte. Categoria a doua de persoane, care erau la a doua sau a treia ediție, mi-au povestit că deja au trecut peste zumzetul career fair-ului, și scopu lor era să participe la sesiuni, în general cele de avansare în carieră în defavoarea workshop-urilor mai mult sau mai puțin tehnice. Trebuie să știți că multe dintre temele prezentărilor legate de carieră se repetă de la an la an, oferind astfel posibilitatea „recuperării” sesiunilor pierdute, căci este imposibil să mergeți la toate activitățile dorite în cadrul conferinței! Ultima categorie este reprezentată prin femei care au venit an de an și care au mărturisit că ele vin în principal pentru sentimentul energizant pe care nu îl pot avea la nicio altă conferință – unde se mai strâng atâtea femei uimitoare în același loc?!
Povești și idei
Poveștile femeilor de succes au fost o sursă de inspirație și constituie un punct important al conferinței. Cum probabil vă așteptați și voi, nelipsită din povești reprezintă motivația puternică, dorința de a-și urma calea împotriva descurajărilor semenilor lor; perseverența, pentru că uneori este nevoie de mai multe încercări pentru a reuși, ca și abillitatea de a te ridica de la pământ atunci când ai căzut. Ce m-a surprins în schimb a fost povestea unei femei: Dr. Aysegul Gunduz. Spre deosebire de celelalte povești, ea nu a fost descurajată din tinerețe și împinsă spre roluri considerate de unii potrivite pentru femei, ci din contră, încurajată să urmeze calea dorită. Am fost surprinsă să aflu că ea a început să se implice în activități de susținere a femeilor în tehnologie după ce a aflat de la colege de facultate că ele au trăit aceste experiențe și că ea a fost norocoasă. Probabil m-a impresionat această poveste deoarece rezonez cu ea. Și eu am fost încurajată să îmi urmez pasiunile de către cei din jur. Cu toate acestea, știu că mult mai multe femei sunt descurajate și povestea ei m-a inspirat să mă implic și eu cât pot în activități de susținere a femeilor în tehnologie și mi-a arătat că nu este niciodată prea târziu.
Am rămas cu o inspirație și un curaj mărit pentru restul anului. De asemenea am rămas cu unele idei care cred că ar putea fi puse în practică și la noi pentru a încuraja femeile din IT și a pregăti fetele care vor să intre în acest domeniu.
Cea mai ușoară metodă – și care poate ajunge mai rapid la toate femeile – este aceea de a povesti și altora despre aceste probleme și soluțiile posibile. Conștientizarea acestora este primul pas pentru a schimba ceva.
Majoritatea femeilor care și-au spus poveștile au experiență cu vorbitul în public și consideră că este un atuu în cariera oricui. Mi se pare o idee foarte bună din mai multe puncte de vedere: curajul de a vorbi în public ne va ajuta în carieră să ne facem ideile auzite, să cerem cu încredere ceea ce ni se cuvine, cât și de a vorbi cu oameni în general.
Sue Black are un mesaj scurt, dar puternic, pe care ar trebui să îl luați în considerare:
If you do nothing unexpected, nothing unexpected happens.
Ieșiți din zona de confort și faceți pașii necesari pentru atingerea scopului vostru.
Debbie Sterling este fondatoarea GoldieBlox, iar povestea ei ne arată că ideile pot veni de oriunde, însă curajul și perseeverența trebuie să vină din interiorul nostru.
Aunica Steele m-a impresionat cu prezentarea ei și m-a făcut să împărtășesc cu voi ideea ei: precum compilatorul creat de Grace Hopper, ea consideră că noi ar trebui să devenim compilatoare umane. Ce înseamnă asta? Este simplu. Pentru a deveni un compilator uman, ar trebui să fim capabile să ne exprimăm clar, să putem explica într-un mod care să poată fi înțeles ușor de interlocutori. Un pont care să ne ajute în această direcție ar fi să învățăm să ascultăm ca și cum am învăța o nouă limbă.
La final, un sfat: să vă asigurați că lucrurile pe care le faceți în viață se aliniază cu valorile voastre; și o întrebare – Pe tine ce te definește?