[Beautiful Engineering] Roxana Mecea – Make it happen!

Roxana Mecea - Cover Photo

O poveste de succes nu apare de azi pe mâine. De fapt, o poveste, de oricare fel ar fi ea, se construiește în timp, cu investiție din partea naratorului. Dar, ce spuneți despre o poveste de succes din domeniul tech, combinată cu o pasiune pentru jurnalism? Astăzi vom afla povestea Roxanei Mecea. Roxana lucrează în prezent la Thoughtworks pe poziția de Team Lead @ Android Development, unde își crește pasiunea pentru tehnologie în fiecare zi.

poza1

Haideți s-o luăm cu începutul, zic.

Oare ce poți să ne spui despre Roxana din adolescență? Cum crezi că e diferită față de Roxana din ziua de azi?

Roxana, ca adolescentă extrovertită (sau cel puțin așa credeam) și pasionată de matematică, iubea filmele și plimbările în natură. 

Roxana de acum e o mică introvertită (chiar dacă nu pare); iubește la fel de mult, sau poate chiar mai mult, plimbările în natură.

Un lucru cert: îi place să citească mai mult decât Roxana adolescentă.

Liceu economic, urmat de o pasiune pentru jurnalism – De unde și până unde?

Pasiunea pentru Jurnalism a fost o întâmplare, dacă o pot numi așa. Am prins o super-ocazie: în clasa a 11-a mi s-a propus să prezint știrile la postul local de televiziune. A fost ceva nou, am luat-o ca o provocare. 

Nu orice licean are ocazia să prezinte știrile locale la televiziune, asta da experiență! 🙂 Până în ce punct a mers toată povestea cu jurnalismul? Ce experiențe ai dobândit?

Experiența mea cu Jurnalismul a durat până la terminarea clasei a 12-a. Primele lecții pe care le-am învățat au ținut de competențele de comunicare și de munca în echipă.

Dar pasiunea pentru tehnologie când a apărut? Care a fost elementul declanșator?

Pasiunea pentru tehnologie a apărut la vârsta de 10 ani, când am avut primul calculator. De mică am fost pasionată de științele exacte: matematică, chimie, fizică. Preferam sa stau ore întregi să rezolv probleme de matematică, în loc să scriu comentarii la limba română.

Ce te-a făcut să renunți totuși la jurnalism și să te îndrepți spre un domeniu atât de diferit, urmând Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca?

Am văzut doar o mică parte din ceea ce înseamnă jurnalismul, eram un adolescent care atunci încerca să își dea seama ce îi place cu adevărat. Am ales Facultatea de Telecomunicații din cadrul Universității Tehnice ca pe o provocare. Știam că îmi doresc o facultate cu bază tehnologică, însă nu știam exact direcția în care sa o iau, așa ca a fost, să zicem, o decizie mai puțin gândită.

Care crezi că e cel mai important lucru pe care l-ai învățat în anii de studenție?

Un lucru e sigur: am învățat să îmi descopăr adevăratele pasiuni. De mică am fost foarte ambițioasă, iar în anii de studenție am învățat cum să pun în practică această calitate, să fiu organizată și să investesc timp în ceea ce îmi place. 

Cum a fost să îți începi cariera încă din studenție?

Faptul că mi-am început cariera încă din studenție pentru mine a fost cel mai bun lucru. Am început sa lucrez pe Android, una dintre marile mele pasiuni. A fost greu, pentru ca trebuia sa țin pasul cu școala și cu munca, însă m-a ajutat mult să mă formez profesional.

Vreun sfat pentru cei ce se gândesc să urmeze o carieră în domeniul IT?

Sa fie deschiși și curioși să învețe lucruri noi, pentru că domeniul IT e în continuă dezvoltare.

Încearcă să te gândești bine de ce alegi acest domeniu, îți trebuie o motivație pe termen lung, ce te poate ajuta sa treci peste dificultățile pe care o astfel de cariera le poate aduce. Dacă ești pasionat, acesta este un motiv foarte bun.

Care ar fi un aspect esențial al filosofiei tale de viață? 

Overthinking kills happiness.

roxana-mecea-poza2

În domeniul IT există o mulțime de direcții în care cineva la început de drum se poate îndrepta. Pe tine ce te-a determinat să rămâi pe Android Development și nu alt domeniu?

De mică am avut o atracție spre frumos, de a cosmetiza lucrurile. Am rămas pe Android Development pentru că îmi place UI/UX-ul, partea vizuală, dar și integrările, logica relaționării cu backend-ul.

În prezent ești Android Developer la Thoughtworks. Ce te-a făcut să alegi Thoughtworks? Ce ne poți spune despre cultura și mediul de lucru în care îți desfășori activitatea în fiecare zi?

La momentul respectiv am ales Thoughtworks pentru proiect, a fost un challenge pe care mi l-am dorit. Mediul este foarte propice dezvoltării personale, în Thoughtworks am colegi care sunt mult mai avansați în cariera de programator, unii au pus și bazele acestui domeniu (e.g. Martin Fowler, Chief Scientist @ Thoughtworks, a pus bazele sistemului Agile), mă inspiră și mă ajută să mă gândesc la propria carieră pe termen lung și foarte lung. 

Cum e viața la Thoughtworks din perspectiva unui Team Lead? Povestește-ne mai multe despre experiența ta lucrând la această companie.

Văd leadership-ul ca pe o dezvoltare organică pe termen lung, implică răbdare și știu că am avut și încă am multe de învățat. Topologiile echipelor s-au schimbat mult în contextul de remote working, dar chiar și așa, simt o comunitate puternică în jurul meu, oameni foarte pasionați și implicați, avem mereu un eveniment around the corner. Nu mi-aș fi putut dori un alt context mai bun pentru aceasta perioadă.

Care crezi că e cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat, lucrând în acest domeniu?

Mulți, când se gândesc la un programator, își imaginează o persoană singură în fața calculatorului. În realitate, ai nevoie să te dezvolți și pe soft skills: dacă faci un code-review, îi faci unei persoane, unui coleg, nu unui calculator. Munca în echipă este un challenge interesant, încerc sa fiu cât mai self-aware pentru a putea depăși propriile perspective.

Pe lângă muncă, am înțeles că îți face plăcere să predai programare la Atelierul Google din Cluj. Ne povestești oare mai multe? Cum te simți să fii în poziția de mentor/teacher pentru alții?

Predau Android Fundamentals la Atelierul Google de aproximativ 3 ani. Îmi place mult să fac acest lucru, să împărtășesc pasiunea mea și cu cei care sunt la început de drum. Mi-ar fi plăcut să am acest curs în timpul studenției, pentru că nu a trecut mult timp de atunci, și mă regăsesc în experiența lor.

poza-atelierul-google

Ai menționat o pasiune pentru sporturile de anduranță; poți să ne povestești mai multe despre asta?

Anduranța am descoperit-o odată ce l-am întâlnit pe soțul meu. Lui îi plac sporturile de anduranță, la început a fost doar o activitate pe care să o facem împreună dar, încet-încet, am găsit tot mai multă satisfacție: este interesant cum sporturile de anduranță te pot pregăti pentru o zi lungă de muncă, dar și pentru o zi în natură, pe munte. 

O altă pasiune, poate chiar mai mare, este Yoga. Îmi face plăcere să fac yoga deoarece este o modalitate de relaxare și autocunoaștere.

roxana-mecea-poza4

Cum îți influențează viața faptul că partenerul tău lucrează în același domeniu?

Avem mai multe subiecte despre care să vorbim, aduce și contradicții uneori, dar per total este un factor pozitiv, ne ajută să ne dezvoltăm, să ne provocăm reciproc și chiar să empatizăm poate mai mult. Am ajuns să predăm împreună la Atelierul Google Android și ne place să urmărim și să fim la curent cu tot ce se întâmplă în acest domeniu. Adesea ne încurajăm chiar unul pe celălalt să susținem prezentări tehnice în fața colegilor.

roxana-mecea-poza5

Un gând de final adresat celor care citesc acest articol?

Caută acel ceva care te-ar face mândru de tine, apoi fă-l să se întâmple.

 

Și aici ne-am oprit, dragi prieteni; din povestit, căci povestea în sine continuă. 

Oare v-a motivat povestea Roxanei să vă urmăriți visele? Pe mine sigur da. Pot spune că a  fost o adevărată plăcere să am ocazia să o cunosc pe Roxana și să pot avea această conversație cu ea și să ajung chiar să transmit și mai departe câte ceva prin intermediul acestui articol. 

Roxana, deși a pornit inițial pe un drum jurnalistic, nu a ezitat să-și exploreze și alte pasiuni, precum matematica și curiozitatea pentru tehnologie, pasiuni ce i-au conturat cariera în cele din urmă. Deși e deja implicată în multe, multe activități (muncă și mentorat), ea nu uită să investească și în hobby-urile dragi ei; work-life balance checked 🙂

Articolul a fost creat în parteneriat cu Thoughtworks. Dacă ți-a plăcut ce ai citit și vrei să ne povestești mai mult despre cum te-a inspirat, nu ezita să ne dai un semn la hello@codette.ro sau pe pagina noastră de Facebook. Între timp, până născocim următorul articol, te poți bucura de o selecție de alte super articole:

Și, nu uita, nu renunța la visul tău! Cum ar zice și Roxana, make it happen!

Spread the love