[Beautiful Engineering] Andrada Sofia – Sky Is The Limit

Andrada Sofia

Andrada a lucrat vreme de 2 ani jumătate ca Software Development Engineer in Test la Fitbit, iar din februarie, în urma achiziției Fitbit de către Google, își desfășoară oficial activitatea în cadrul gigantului tech. Ea face parte din echipa de ingineri software care se asigură că funcționalitatea ecosistemului Fitbit poate fi validată în mod automat. În viața de zi cu zi, misiunea Andradei în cadrul companiei este plină de provocări și responsabilități importante, fiind în același timp presărată cu momente fun, bune de povestit la un cocktail sau… pe blogul Codette! Haideți să o descoasem pas cu pas, de la primele momente care i-au trezit pasiunea pentru tehnologie, până la detalii din viața de zi cu zi din prezent.

Copilăria

Au fost momente în copilăria ta în care să se întrevadă aceasta pasiune pentru tehnologie pe care ai dezvoltat-o mai târziu? Care este cea mai pregnantă amintire a ta din acea perioadă?

Copilăria mea se împarte în două etape: cea în care am fost singură la părinți, și apoi ca sora mai mare. Fratele meu mai mic m-a determinat să mă ghidez după motto-ul “ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” (un mic exemplu: mie nu îmi plăcea să îmi fie luate jucăriile pe nedrept, așa că am încercat să nu fac asta la rândul meu).

Perioada liceului

În liceu ne descoperim adesea înclinațiile spre diverse domenii, aderăm cu putere la anumite idei și întâlnim oameni în persoana profesorilor noștri care ne influențează întreaga viață. Care erau preocupările tale principale din timpul liceului?

Hi, hi… Ca un adolescent veritabil, preocuparea mea personală era sa fiu acceptată în grupul de colegi și să am prieteni buni. Mi-a crescut și mai mult pasiunea pentru matematică și am mers la concursuri judetene și la olimpiade.

Care au fost domeniile care te fascinau cel mai tare în acea perioadă? Care au fost pașii pe care i-ai făcut ca să le explorezi mai adânc?

Din generală mi-au plăcut materiile reale (matematică, informatică, chimie) pentru că nu trebuia să învăț mai nimic pe de rost. Îmi amintesc momentul evrika de la informatică în care am înțeles că o buclă (for) și un if sunt suficiente pentru a dezvolta o multitudine de algoritmi.

Să povestim puțin despre oamenii pe care i-ai avut alături în această perioadă. Ai avut un profesor care și-a lăsat amprenta în mod deosebit asupra persoanei care ai devenit? Cum era colectivul de colegi?

În clasa a zecea am avut norocul să mi se schimbe profesoara de limba română și să realizez cât de puternică este meseria de profesor/mentor – un rol privilegiat în care poți face o diferență pentru ceilalți. În cazul meu, transformările au fost multiple: am realizat că literatura este o formă de cunoaștere (foarte diferită și complementară cu matematica), că incită la întrebări și curiozitate, că îmi poate schimba perspectiva asupra vieții. Am început să citesc cărți diverse (beletristică, filozofie, critică, poezie) și de atunci și până acum cititul este hobby-ul meu preferat.

Cum ai decis să mergi la Universitatea Politehnica? Au existat persoane care să te descurajeze și să-ți pună bețe în roate la nivel de îndemn?

Cred că decizia am luat-o prin clasa a zecea. Voiam să merg la o facultate grea, care să constituie o provocare și din care să pot învăța cât mai mult. În top 3 pentru mine au fost Arhitectura (dar nu știu să desenez), Medicina (dar o greșeală poate duce la pierderea unei vieți, iar eu simțeam că o asemenea responsabilitate e prea mare) și Automatică și Calculatoare. Așa că am ales-o pe ultima 🙂

Studenția

Cum a fost pentru tine trecerea de la ritmul și atmosfera din liceu la cea din facultate?

Oh… tranziția a fost destul de grea, mai ales în primul semestru în care a trebuit să mă adaptez la multe lucruri noi. M-am maturizat când am realizat cât de multe lucruri făceau părinții mei fără ca eu să văd  (de exemplu, cumpărăturile nu vin singure în casă :D). M-a surprins interacțiunea mai slabă/rece dintre student și profesor și faptul că nu mai e nimeni care să fie implicat și să îmi atragă atenția dacă rămân în urmă cu ceva. 

Care sunt cele mai semnificative momente din perioada studenției care te-au făcut să devii persoana care ești astăzi? Cum ți-au schimbat aceste momente felul în care vedeai lumea până atunci?

O să dau un exemplu mai atipic din studenție care m-a marcat. Este vorba despre ceva ce nu am făcut, deși aveam posibilitatea – să aplic la o bursă Erasmus. Mi-a fost atât de frică să schimb din nou mediul, colegii, încât nici nu am aplicat. Doar că am rămas multă vreme cu întrebarea “cum ar fi fost dacă?”. Acum încerc să fiu mai curajoasă și să caut oportunități care să mă scoată din zona de confort, pentru că, până la urmă, așa evoluez.

Spune-ne despre top 3 amintiri plăcute din facultate. Dar top 3 momente mai challenging, care au contribuit totuși la creșterea ta ca inginer software și ca om în egală măsură?

Hm… Primele care îmi vine în minte sunt proiectele în echipă. Erau foarte plăcute pentru că aveam încredere că împreună putem face lucruri mai bune decât individual, dar era atât de challenging să ne organizăm, să stabilim roluri, termene limită și să împărțim proiectul în etape! Iar responsabilitatea difuză nu ducea la cele mai bune rezultate. Dar au fost lecții utile pentru mai departe 🙂 

Ai avut și o perioadă în care ai fost asistentă la o materie din anul 2 de la Automatică și Calculatoare, Proiectarea Algoritmilor. Cum a fost pentru tine experiența de a ghida studenți mai tineri în înțelegerea acestor concepte destul de complicate? Cum te-a ajutat această experiență pe plan personal?

A fost o experiență complet neașteptată care mi-a arătat cât de mult îmi place partea de mentorat. În primul rând, am realizat că înțelegi cel mai bine un concept atunci când trebuie să îl explici altcuiva. Apoi, mi-am dat seama că e important să ai un plan pentru laborator, dar că ora nu se va desfășura așa cum ți-ai imaginat. Practic, planul îmi dădea încredere, știam care sunt obiectivele și cum le-ar putea atinge studenții, dar apoi trebuia să mă adaptez întrebărilor și neclarităților de pe parcurs. Sunt lecții bune pe care le am în vedere și acum la prezentări sau la workshop-uri.

Dacă ar fi să mai alegi o dată, ai mai alege să studiezi la Politehnica? Cât de mult consideri că a contribuit această universitate în conturarea omului care ești tu acum?

Cred că aș alege fix același lucru pentru că simt că această facultate mi-a dat acces la o lume profesională care mi se potrivește, care îmi aduce satisfacții și care mă provoacă spre zone noi în același timp. Facultatea de Automatică și Calculatoare mi-a adus o bază tehnică foarte bună și mi-a arătat că nu pot ști totul și că e OK, dacă știu unde și cum să caut. 

Carieră

Pentru unii dintre noi, drumul profesional este drept și direcționat spre ceea ce ne pasionează. Alții încearcă mai multe domenii până să se „îndrăgostească” de unul anume. Cum a arătat acest drum pentru tine? Unde și când ai avut primul tău job?

În anul 3 am aplicat pentru mai multe poziții de internship și m-am angajat la Bitdefender pe o poziție de Test Engineer, în care testam funcționalitatea unei console web. Am început cu testare manuală și ulterior am trecut în zona de testare automată.

Cum ți-ai dezvoltat pasiunea pentru zona de testare automată? Povestește-ne puțin despre echipa și proiectele tale de la Fitbit. Care ți se pare cel mai satisfăcător aspect din munca pe care o desfășori împreună cu echipa? Care sunt greutățile?

Cumva testarea automată a venit mai mult spre mine pentru că în facultate nu se vorbește foarte mult despre asta și nu știam să o caut. Dar lucrând în această arie am realizat cât e de important să ajut la procesul de validare al unui produs și ce responsabilitate aduce. Acum lucrez în zona de infrastructură, creez tool-uri care să ajute cât mai multe echipe în automatizarea testelor. Echipa mea este una minunată, în care ne înțelegem și ne completăm reciproc. Cel mai satisfăcător pentru mine este să văd cum produsul la care am lucrat este folosit și că aduce un beneficiu real utilizatorilor. Ce e challenging? Să identific o nevoie și să mă asigur că acel tool/produs este ușor de folosit și, implicit, adoptat în companie.

Care sunt, după părerea ta, cele mai importante atuuri pe care ți le dezvolți în calitate de inginer software în testare? Ce ai vrea să le transmiți cititorilor care cochetează și ei cu o astfel de poziție?

Ca inginer software cred că îți dezvolți gândirea critică și capacitatea să cântărești avantajele și limitările fiecărei opțiuni și să o alegi pe cea mai potrivită nevoilor tale. În plus, cred că e foarte importantă munca în echipă, pentru că doar împreună putem livra produsele cele mai complexe. Cred că testarea automată este într-o perioadă de expansiune (pot spune din experiența proprie că implică mult coding și decizii de arhitectură) așa că îi încurajez pe cititori să o privească cu deschidere și curiozitate, pentru că are multe de oferit.

Povestește-ne o întâmplare fun de la locul de muncă 🙂

Îmi amintesc prima mea prezentare cu un public numeros în cadrul firmei. Mi-am rugat colegii de echipă să participe la un demo al prezentării și aveam atât de multe emoții încât îmi tremura vocea în cadrul familial al echipei mele. Totuși, cu sugestiile lor, am reușit să țin o prezentare mulțumitoare și să îmi controlez destul de bine emoțiile. După prezentare am găsit un mesaj cu felicitări din partea echipei, în care își arătau încrederea în mine, iar asta m-a emoționat de 10 ori mai mult decat prezentarea în sine :).

Pasiuni & Self-Development

În afară de pasiunea molipsitoare a Andradei pentru dezvoltarea de software de testare, ne-a fascinat motivația ei de a balansa dezvoltarea profesională cu cea pe plan personal, prin cultivarea hobby-urilor din domenii diverse, dintre care cel mai mult iese în evidență pasiunea pentru psihologie. 

Am reținut că ești pasionată de psihologie și îți petreci mult timp în compania cărților care abordează acest domeniu. Ne poți împărtăși mai multe despre această pasiune?

Pasiunea pentru psihologie a apărut prin facultate și cred că a fost determinată de dorința de a mă cunoaște mai bine și de a-mi gestiona mai bine emoțiile. După etapa introspectivă, am fost curioasă să aflu mai multe despre psihologia socială și despre cum aș putea îmbunătăți comunicarea cu cei din jur (personal și profesional).  Acum mă concentrez mai mult pe ramura de psihologie pozitivă (positive psychology) și descopăr mici lucruri care, conform datelor din spatele cercetărilor, mă pot face mai fericită.

Sunt convinsă că cititorii au aflat o mulțime de lucruri interesante despre tine de-a lungul acestui articol și ca profesionist, dar și ca Andrada din afara orelor de muncă. Cu siguranță fiecare a găsit ceva care să îl fi inspirat din ceea ce ai povestit până acum. De aceea, ar fi interesant să dăm fast forward 5-10 ani de acum și să te vedem unde ai ajuns și ce ai mai realizat. Povestește-ne puțin despre ceea ce vezi în acest exercițiu de imaginație.

Peste cam 10 ani mi-ar plăcea să fiu într-o poziție ce implică, pe lângă zona tehnică, mai mult leadership. Mi-ar plăcea să explorez și zona asta pentru că văd o provocare în comunicarea cu oamenii și mi se pare motivațional să găsești metode să îi pui în valoare și să-i susții să devină mai buni.

În încheiere, un îndemn/gând pentru cititorii aflați la început de carieră?

Dacă ar fi să las un îndemn pentru cineva la început de carieră, acela ar fi să abordeze domeniul IT cu dorință de cunoaștere și curiozitate. Lumea IT evoluează atât de repede încât te forțează să înveți lucruri noi. Partea cu adevărat frumoasă este că (din experiența mea) dorința de adaptare și disponibilitatea de a învăța din lucrurile care nu au mers atât de bine, sunt doi stâlpi pe care te poți baza să evoluezi și să reușești tot ce îți propui. Sky is the limit 🙂

Pentru noi, întâlnirea cu Andrada a fost ca un cocktail de inspirație și energie pozitivă. În discuția cu ea, este imposibil să nu găsești ceva care să te motiveze să fii mereu curios și să îți setezi obiective cât mai îndrăznețe. Pe tine ce te-a inspirat cel mai mult din povestea Andradei?

Articolul este dezvoltat în parteneriat cu Fitbit Romania, acum parte din Google. Dacă ți-a super plăcut ce ai citit și vrei să ne spui cum te-a inspirat, dă-ne de veste pe hello@codette.ro sau pe pagina noastră de Facebook. Ne auzim cât de curând cu un nou articol, iar până atunci, bucură-te de o selecție specială a articolelor noastre de până acum:

Împărtășind pasiunea pentru tehnologie – cu Georgiana Copil

Recrutarea în timpul pandemiei – cu Tatiana Tudor

BeEng8 – De la Minitehnicus la Astro Silvie, Unicornul Spațial

Spread the love