Care au fost motivele pentru care te-ai hotărât să abordezi această temă pentru lucrarea de licență ?
Motivele au fost în primă fază de ordin emoțional. Eu am lucrat în mediul IT, mai exact în departamentul de resurse umane ale unei companii de IT – software și m-am ciocnit cu următorul aspect: fetele erau în număr foarte mic, în comparație cu bărbații. Nu am pățit să aud de la manageri o desconsiderare față de femei, ceea ce e un lucru foarte bun, însă, cu toate acestea, m-am gândit că trebuie să existe un motiv pentru care femeile sunt numeric mai puține decât bărbații.
Au fost aspecte ce le-ai avut în vedere sau tematici pe care le-ai urmărit în studierea relevanței distincțiilor de gen?
Eu nu am urmărit nimic. Am încercat să fiu cât mai neutră și să îi las pe ei să îmi povestească generalități despre mediul IT, despre mediul de lucru, despre colegi etc. În primă fază am vorbit generalități și în câteva cazuri, oamenii au spus spontan anumite lucruri legate de gen în IT (și de aici am dezvoltat subiectul), fără ca eu să le induc această distincție, ceea ce e foarte, foarte important. În sociologie, e mai important dacă omul spune spontan ceva fără să îl întrebi, decât atunci când îl întrebi direct. Înseamnă că e important pentru ei. Dacă pentru ei distincția genului nu a părut importantă, nu am insistat, i-am lăsat mai mult pe ei să aleagă direcția în care va merge conversația și cu toate acestea, au reieșit niște idei foarte interesante.
-
Respingere din principiu a discriminării – Pentru respondenții încadrați în acest tip, genul nu reprezintă o distincție foarte relevantă la început, însă odată invocat genul, ei refuză posibilitatea discriminării și adoptă o atitudine defensivă
-
Acceptare ocazională a discriminării – Respondenții introduc relevanța distincției de gen de timpuriu, în același timp sunt foarte deschiși în a accepta posibilitatea discriminării, dar doar ocazional.
-
Acceptare persistentă a discriminării – Pentru respondenții încadrați în acest tip, genul reprezintă o distincție relevantă și de cele mai multe ori spontană. În general, respondenții vorbesc deschis despre discriminare și în toate cazurile aceștia au avut experiențe personale legate de discriminare.
Având contextul actual și un număr de 14 respondenți ce fac parte din studiul Laurei, extragem câteva exemple din cadrul lucrării care se identifică în fiecare tipologie prezentate mai sus. Respingere din principiu a discriminării – B:“Da, din ce am observat eu majoritatea sunt bărbaţi pentru că nu pot să spun că e o meserie… eu nu vreau să discriminez aici şi nu vreau să spun că e o meserie care e destinată bărbaţilor sau destinată femeilor. Doar că e o pură coincidenţă, statistic vorbind sunt mai mulţi bărbaţi în mediul IT decât femei. ”
Acceptarea ocazională a discriminării – I: “… dar, la modul general da, da şi nu este vorba numai de gen, este vorba, de bărbaţi contra bărbaţi să spunem, tineri versus maturi, da, nu se acordă aceleaşi priorităţi, aceleaşi şanse, ăăă, dar în schimb lucrul pe care l-am observat este că companiile preferă tinerii ieşiţi de pe băncile facultăţii, în ciuda persoanelor de 35 de ani să spunem, sau poate şi mai trecuţi de 35, ăăă, cred că acest lucru se datorează faptului că tinerii sunt văzuţi ca fiind mult mai energici.”
Acceptarea discriminării persistente – AM: “Nu, momentan nu se poate vorbi de egalitate de șanse, depinde un pic și de compania..ai putea avea egalitate de șanse dacă te-ai angaja pentru un străin, pentru o firmă care are o conducere și o mentalitate străină, să vină cu idei de afară, cu concepții de afară și tot așa.”