Ai căutat în stânga și în dreapta idei crețe de proiecte pentru atestatul profesional la informatică? Ei bine, ai ajuns unde trebuie: Codette a strâns nu mai puțin de 15 astfel de idei faine, potrivite pentru elevii de liceu.
Sugestiile sunt organizate în funcție de nivelul de dificultate și sunt care mai de care mai inedite. Dacă te atrag, însă ți se par cam dificile, nu îți face griji, deoarece vei găsi informații despre diverse tutoriale și site-uri educaționale de unde te poți ghida și inspira pentru a duce la capăt proiectul.
Chiar dacă pare ceva mărunt, atestatul la informatică este totuși util și va juca un rol important în CV-ul tău la început de carieră. De aceea, cu cât realizezi un proiect mai original și mai complicat, despre un subiect care să te pasioneze, cu atât mai bine. În viitor, poți continua și îmbunătăți proiectul ales. Iată sugestiile noastre:
Angry Birds novice
- Pagină web despre… orice: o pagină web merge mână în mână cu orice tematică; subiectul îl găsiți voi, noi vă oferim o listă cu elementele ce nu ar trebui să lipsească pentru a avea un proiect de atestat atrăgător: galerie foto, animații și efecte speciale pe text și poze, formular pentru a lua legătura cu cititorii și dacă pagina are o temă educativă, de ce să nu fie introdus un quiz în JavaScript la final? Bine, bine, nu ne putem abține așa că o să sugerăm și câteva idei despre tematica paginii web: poți face un blog, o pagină personală (CV online) sau pagina de prezentare a unei idei de afaceri, dacă ai spirit antreprenorial.
- Algoritmi de criptare în C/C++: poți implementa niște tehnici de criptare și decriptare a textelor în limbajul studiat la clasă; exemple de astfel de tehnici ar fi XOR Encryption, Caesar’s Cipher, Vigenere Cipher, Base 32/64.
- Secret Santa name generator: în fiecare an se fac bilețele cu numele participanților și se pun într-o căciulă; ce-ar fi ca de acum încolo să folosești un soft online, poate chiar un program scris de tine! Față de varianta clasică, aici poți introduce multiple restricții cum ar fi ca X să nu îi dea cadou lui Y; de asemenea, aplicația poate avea o interfață grafică, realizată în HTML, CSS și JS; Bonus: trimiterea fiecărui participant pe mail un mesaj cu numele persoanei căreia îi va cumpăra cadou.
- Jocul Spânzurătoarea: implementarea poate fi făcută în orice limbaj de programare studiat la clasă sau sub forma unei pagini web; propunem utilizarea a două niveluri de dificultăți, și în funcție de cel selectat, cuvintele vor fi mai lungi și mai dificile sau, din contra, scurte și ușor de găsit.
- X și 0: poate fi implementat în C/C++ sau în Python; regulile jocului sunt bine cunoscute, dar va trebui să te gândești cum înveți un calculator unde să marcheze atunci când îi vine rândul pentru a câștiga. Poți implementa și o variantă de multiplayer. Exemplu de interfata pentru X si 0, sursa
Super Meat Boy / Bandage Girl trainee
- Calculator cu plăcuță Arduino: ai nevoie de aproximativ 16 butoane (noi ne-am gandit la 10 pentru cifre, 5 pentru plus, minus, înmulțire, împărțire și egal, și încă unul pentru on/off), fire, o plăcuță Arduino și un afișaj LED pentru a afișa rezultatul, dar și termenii calculului tastați pe parcurs.
- Pian cu fotorezistențe: dacă ești o persoană creativă și iți place muzica, acest proiect e pentru tine; clapele pianului vor fi înlocuite cu fotorezistențe, niște senzori care dau valori diferite în funcție de nivelul de lumină pe care îl primesc. Leagă 6 fotorezistențe pe un breadbord, adaugă un buzzer, scrie codul în C și încarcă-l pe plăcuța Arduino. Acest proiect este întâlnit la fiecare ediție a workshop-ului IoT4Girls organizat de Codette și este apreciat de toată lumea. Pian cu fotorezistente, workshop-ul IoT4Girls 2015
- Jocul cu T-Rex Google Chrome: ce faci când nu ai internet? Ei bine, poți să te joci jocul oferit de Chrome sau să îl programezi tu de la zero! Ai de nevoie iarăși de o plăcuță Arduino, un LCD (sau matrice de LED-uri conectate între ele), cabluri și butoane pentru a comanda dinozaurul. Restul stă la imaginația ta. Găsiți un tutorial aici.
- Python + Minecraft = Pycraft: poți implementa propria ta versiune de Minecraft folosind limbajul de programare Python (consultați tutorialul de aici).
- Jocul Snake implementat în Python: poți consulta un tutorial despre cum se instalează Python, sintaxa și instrucțiunile pentru începători, programare orientată pe obiecte și un model de astfel de joc.
Dark Souls expert
- Image Classifier în Python: te gândești cum un calculator diferențiază câinii de pisici? Dar toate cele 10 cifre între ele? Dacă ai deja cunoștințe de Python și te interesează de rețele neurale, atunci urmărește acest tutorial pentru a realiza proiectul.
- Web Scraper în Python: credem că ar fi foarte util dacă ai primi mail sau notificare pe telefon despre lucrurile care te interesează, cum ar fi dacă este vreo ofertă la cinema sau când deschide Codette înscrierile pentru următorul workshop. De aceea iți propunem să realizezi un web scraper care să filtreze informațiile de interes pentru tine.
- Device pentru hrănirea animalelor de companie: acest tutorial explică cum poți construi și programa un sistem inteligent care să elibereze o anumită cantitate de mâncare, la ore fixe, pentru animalul tău de companie.
- Group chat: dacă te-ai plictisit de chat-urile deja existente, de ce să nu construiești o aplicație Android pentru trimitere de mesaje între tine și prietenii tăi? Uite aici cum.
- Robot Line Follower: există numeroase competiții de robotică în timpul facultății, iar una dintre probe presupune programarea unui robot astfel încât să urmărească o linie neagră pe fundal alb corect și sa termine cursa cât mai repede. Noi iți propunem să construiești de acum un astfel de robot, iar tutorialul îl găsești aici
Pololu Line Follower
Acum că ai primit această doză de inspirație, a sosit momentul să demarezi proiectul. Nu uita să adaugi un strop de originalitate din partea ta, să modifici și să îmbunătățești ideea aleasă până iese așa cum iți place ție (psst… doar nu vrei să ai un proiect foarte asemănător cu al colegilor, nu?). De asemenea, nu uita să ne scrii pe hello@codette.ro despre proiectul fain pe care l-ai făcut pentru a îi inspira și pe alții.