2NHack 2018 – retrospectivă

Între 24-25 noiembrie 2018, la TechHub București, a avut loc primul hackathon Codette: 2NHack. Ne-am propus să adunăm la un loc entuziaști ai tehnologiei pentru o experiență hands-on, care să se finalizeze cu câteva piese în plus adăugate la puzzle-ul a ceea ce se vrea a fi o societate modernă, automatizată, hi-tech.

2NHack 2018 a fost organizat de Codette în cadrul 2NClub, inițiativă lansată cu scopul de a fructifica interesul comunității față de zona de Inteligență Artificială.

2NClub

Despre 2NClub noi am mai adus vorba, cât și despre importanța Inteligenței Artificiale. Ne dorim să creăm oportunități de învățare și să construim un mediu în care putem face performanță în domeniu. La fel cum pre-acceleratoarele sunt utile pentru a lansa din ce în ce mai multe startup-uri, așa ne dorim și noi să aprindem pasiunea pentru AI, în particular pentru rețele neurale.

Astfel, 2NClub reprezintă gruparea de oameni interesați de AI din cadrul comunității Codette. Până acum, 2NClub a pus bazele unui workshop pentru începători în Machine Learning, precum și a hackatonului 2NHack. În cadrul workshopului au fost detaliate chiar și porțiunile complexe de matematică din spatele rețelelor folosite, iar limbajul de programare ales pentru dezvoltarea aplicațiilor a fost Python. Slide-urile și o parte dintre exerciții pot fi regăsite în repository-ul aferent.

2NHack

2NHack se adresează pasionaților de Machine Learning/Neural Networks. Prin conectarea persoanelor potrivite, din mai multe arii de activitate și încurajarea diversității, am reușit să obținem un cadru prielnic progresului și productivității.

Am început programul cu o sesiune de pitch-uri, în care fiecare persoană înscrisă și-a putut descrie ideea și „recruta” colegi de echipă. Astfel, s-au constituit 13 echipe, cu idei de aplicare a AI-ului în probleme reale:

 • Snippy – Recunoașterea limbajului de programare din snippet-uri de cod
 • NO-HO – Recunoașterea și parafrazarea limbajului ofensator
 • Rad I/O – Diagnosticarea semi-automată a radiografiilor toracice
 • Schiz – Detector al schizofreniei din imagini RMN
 • Froots – Aplicație de recunoaștere a fructelor
 • DeepEx – Analiza expresiilor faciale în scopul terapiei
 • Roundtrip – Recomandări de destinații turistice
 • Self-learning snake – Joc Snake care se joacă singur
 • 3D-O Synth – Generator de obiecte 3D din imagini 2D
 • Nu am înțeles – Realizarea automată a transcrierilor în română din podcasts / video
 • Pixel Rater – Acordarea unui scor imaginilor pentru optimizarea content marketing
 • Blink – Asistent personal pentru persoanele cu probleme de vedere
 • SmartTourism – „Waze”-ul turismului: generarea de rute optime în funcție de „traficul” turistic

Toate proiectele se anunțau a fi interesante, ar fi fost greu pentru juriu să aleagă câștigătorii dacă nu aveam un set de criterii clare și obiective de analizat, fiecare având aceeași pondere în nota finală:

 • Dificultate tehnică: cât de dificil a fost să se implementeze aplicația în cele 2 zile? Au fost folosite elemente de AI?
 • Funcționalitate și UX: produsul funcționează așa cum s-a dorit? Ține cont de User Experience?
 • Utilitate: rezolvă o problemă reală?
 • Inovație: ce aduce nou?
 • Posibilitate de creștere a proiectului: ce se va întâmpla cu proiectul după terminarea hackathonului?

Membrii juriului au contribuit cu experiența lor bogată și diversă, astfel încât să alegem echipele cele mai bune. Din juriu au făcut parte: Dragos Mănescu (Product Manager @ Adobe), Valentin Pană (C#, VBA and Microsoft Database Developer @ Accenture Technology), Ciprian Borodescu (Co-founder Morphl), Giorgiana Vlăsceanu (Co-founder Codette).

Premiile, în valoare totală de €1000, au fost împărțite între echipele aflate pe primele 3 locuri (€500, €300, €200), la care se adaugă și goodies adiționale de la companiile partenere. Pe lângă acestea, am acordat și două mențiuni speciale, iar TechHub a oferit un premiu surpriză, acces timp de 3 luni în spațiul de co-working pentru una dintre echipe. Echipele câștigătoare la ediția 2NHack de anul acesta au fost:

Locul I: Blink

Locul II: 3D-O Synth

Locul III: NO-HO

Premiu Special TechHub: Froots

Mențiuni speciale: Rad I/O, Nu am înțeles

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără partenerii evenimentului: Adobe, Accenture Technology, Google, Women Techmakers, IBM, TechHub. Ne-au sprijinit prin mentorii lor, premii, goodies pentru toți participanții, acces gratuit la servicii cloud și multe altele.

Vrei să vezi cum a fost atmosfera la hackathon? Găsești aici albumul nostru cu poze, iar pentru o retrospectivă mai dinamică, ți-am pregătit următorul clip video.

Spread the love